Japonya'da enflasyon sabit kalırken, süpermarket satışları yeniden artış gösterdi

PAYLAŞ
Japonya'da enflasyon sabit kalırken, süpermarket satışları yeniden artış gösterdi

Japonya’da hizmet sektörü enflasyonu ve çekirdek enflasyon ölçümleri, Ağustos ayında sabit kaldı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından açıklanan verilere göre, hizmet sektörü enflasyonu bir önceki ay yüzde 2,8’den revize edilen yüzde 2,7 seviyesini korudu.

Bu durum, BoJ’un artan ücretlerin daha fazla firmayı fiyat artışlarına yönlendirdiği görüşünü destekledi. BoJ, talep odaklı fiyat artışlarının faiz oranlarını artırmayı gerektirip gerektirmediğini belirlemek için hizmet sektörü enflasyonunu yakından takip ediyor.

BoJ, çekirdek enflasyon ölçümünü ise yüzde 1,8 olarak belirledi. Bu ölçüm, tüketici fiyatlarındaki geçici bozulmaların çıkarılmasıyla elde edilen temel fiyat eğilimlerini yansıtıyor. Çekirdek enflasyon, Japonya'da fiyat hareketlerinin eğilimlerini daha doğru tespit etmeye yardımcı oluyor. Geçen hafta açıklanan Temmuz ayı verilerinde, gıda hariç tüketici fiyatları yüzde 2,8, gıda ve enerji hariç fiyatlar ise yüzde 2,0 seviyesine yükselmişti.

Öte yandan, Japonya’da süpermarket satışları, Temmuz ayında yaşanan düşüşün ardından Ağustos ayında toparlandı. Japonya Zincir Mağazalar Birliği’nin (JCSA) verilerine göre, Ağustos ayında zincir mağazaların ciroları geçen yılın aynı ayına göre karşılaştırılabilir verilerle yüzde 3,8 arttı.

Temmuz ayında ise yıllık yüzde 1,0’lik bir düşüş kaydedilmişti. Ağustos ayında gıda ürünleri satışları yüzde 5,7, giyim ürünleri yüzde 0,3 ve ev eşyası ürünleri satışları yüzde 7,4 oranında artış gösterdi. Bu dönemde zincir mağazaların cirosu 108,7 milyar yene ulaştı.

Kaynak: cnbce.com