İSO Başkanı Bahçıvan: Diplomalı işsizlerin sorumlusu biz büyükleriz

PAYLAŞ
  • İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Şırnak ve Hakkari ziyaretinde genç işsizliğine dikkat çekti. Bahçıvan, "20'li yaşlarda sokakta işsiz gezen diplomalı gençlerimizin sorumlusu biziz" dedi.
  • Eğitimdeki plansızlığın büyük bir istihdam sorununa dönüştüğünü belirten Erdal Bahçıvan, mesleki eğitim ihtiyacını vurguladı.
  • Bahçıvan, Şırnak ve Hakkari gibi iller için verilecek teşviklerin İstanbul'daki sanayici için kafa karıştıran nitelikte olması gerektiğini ifade etti.
İSO Başkanı Bahçıvan: Diplomalı işsizlerin sorumlusu biz büyükleriz

İstanbul Sanayi Odası (İSO), kalabalık bir iş insanı heyeti ile Şırnak ve Hakkari'ye çıkarma yaptı. Bu ziyaretteki amaçlar arasında bölgedeki yatırım ve istihdam potansiyelini yakından incelemek, yerel sanayicinin sorunlarını dinlemek, odalar arasında tecrübe aktarımını sağlamak ve genç işsizliğine çözüm üretmek vardı.

Hakkari ve Şırnak'ın Türkiye'nin en fazla genç nüfusa sahip iki ili olduğunu vurgulayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bu kapsamda ülke genelindeki sanayicilerin yaşadığı ‘nitelikli eleman’, ‘ara eleman’ sorununa çözüm bulmak için meslek liseleriyle yaptığımız iş birliğini Şırnak’a da taşıyoruz. Böylece sanayi ve ticaret odalarımız ile milli eğitim müdürlüklerimiz gençlerimizin mesleki eğitimlerini daha iyi almaları için bazı adımlar atacak. İSO, tecrübe ve birikimlerini aktaracak. Staj faaliyetleri oluşturulacak. Özellikle bölgedeki istihdamın doğru kullanılabilmesi için temas halinde olacağız. Mesleki eğitim olmazsa olmazımız" ifadelerini kullandı.

'Plansız eğitimin sonucu işsizlik oluyor'

Bölgedeki genç işsizliğe dikkat çeken Erdal Bahçıvan, "Bu bölgedeki kalkınmaya en büyük katkı yine bu bölgenin insanından gelecek. Ve bunun da tek bir yolu var o da bu gençlerin geleceğini doğru planlamak. Yani eğitimi doğru şekillendirmek" dedi.

81 ilde bulunan üniversitelerin bazı noktalarda işlevsiz kaldığını vurgulayan Erdal Bahçıvan, "Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı henüz Şırnak'a gelmemiş. Bunu duyduğumda çok şaşırdım. Burada da plansız eğitimin sonuçlarını görüyoruz. İstihdama ihtiyaç var. Bugün sokakta gezen işsiz gençlerimizi suçlamamak gerekiyor. Biz büyükler olarak o suçun sahibiyiz. Gençlerimizi doğru eğitip, zamanında doğru planlamaları yapamadık. Onları 20'li yaşlarında ellerinde diplomalı işsizlere dönüştürdük. Suçu o gençlerde değil kendimizde aramamız gerekiyor" diye konuştu.

Bahçıvan, beraberindeki heyet ile birlikte Gabar'da bulunan petrol sahalarını da ziyaret etti. Burada da petrolün bölgede önemli bir ekonomik aktivite yarattığını, bunun için ise huzur ve güven ortamının çok önemli olduğunu belirtti.

Bahçıvan ile birlikte açıklamalarda bulunan Şırnak Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Osman Geliş de bölgedeki ekonomik aktivitelerin yetersizliğine dikkat çekti. Petrol çalışmalarında çoğunlukla başka illerden işçi getirildiğini ifade eden Geliş, "Bu sahalarda daha fazla bölge gençlerimizin çalıştırılması hepimiz için kazanç olacaktır" dedi.

'Bölgedeki yatırım potansiyelini herkesin görmesini istiyoruz'

Bölgede atılacak her yatırım adımının panzehir niteliği taşıyacağını anlatan Osman Geliş, "Bugün İSO heyetinin buraya gelmiş olması bizim için çok önemli bir mutluluk kaynağı. Daha önce böyle ziyaretleri beklerdik ama şu an umutluyuz. Bölgemizin yatırım potansiyelini herkesin görmesini istiyoruz. Çoğu sektör bu bölgede çok önemli yatırımlara imza atabilir. Ama biz teşviklerde ayrıcalık istiyoruz. Şu an mevcut teşviklerle bizler Adana ve Gaziantep gibi illerle yatırım çekmekte rekabet edemeyiz" açıklamasında bulundu.

'Sanayiciler yatırıma olumlu bakıyor'

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, "Bölgeyi bugün ziyaret etmekte daha fazla geç kalmadığımız için mutluyuz" derken İSO heyetinden tekstil, tarım, hayvancılık ve kimya gibi alanlarda bölgeye yatırıma sıcak bakan iş insanlarının olduğunu açıkladı. Bahçıvan, "Bölgeye verilecek teşviklerin İstanbul'daki sanayicinin aklını karıştıracak cazibede olması gerekiyor" dedi.

Heyette bulunan iş insanları için yatırım konusunda istekli olduklarını ancak bölgedeki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Bahçıvan son olarak, Habur'daki TIR'lara dikkat çekti. Buradan TIR'ların boş döndüğünü ifade eden Bahçıvan, "Bu TIR'lara iş bulmamız gerekiyor. Burada bir nakliye avantajı var. 3 bin TIR bu şekilde kullanılabilir" diye konuştu.