Intel hissedarları şirkete dava açtı: Piyasa değeri 32 milyar dolar düştü

PAYLAŞ
  • Intel hissedarları; Intel'e, şirket CEO'su Patrick Gelsinger ve CFO'su David Zinsner'a karşı toplu dava açtı.
  • Hissedalar şirketin işletme ve üretim kapasiteleri hakkındaki önemli ölçüde yanlış veya yanıltıcı açıklamalar yaptığını iddia etti.
Intel hissedarları şirkete dava açtı: Piyasa değeri 32 milyar dolar düştü
Fotoğraf: Reuters

Intel'e hissedarları tarafından bazı sorunları gizlediği gerekçesiyle dava açıldı. Açılan davada hissedarlar, şirketin, zayıf sonuçlarını, işten çıkarmalarını ve temettü ödemelerini askıya almasını gizlediğini iddia etti.

Dava haberinin ardından, şirketin piyasa değeri tek bir günde 32 milyar dolardan fazla düştü.

Intel, CEO Patrick Gelsinger ve CFO David Zinsner'a karşı açılan toplu davanın adresi San Francisco federal mahkemesi oldu.

Hissedarlar, Intel'in 1 Ağustos'ta dışarıya yönelik çip üretim işinin zorluklar yaşadığını ve gelirler düşerken milyarlarca dolarlık ek maliyetler getirdiğini açıkladığında şaşırdıklarını söylediler.

Şirketin işletme ve üretim kapasiteleri hakkındaki önemli ölçüde yanlış veya yanıltıcı açıklamalarının, şirketin hisse senedi fiyatını 25 Ocak ile 1 Ağustos arasında şişirdiği de iddia edildi.

Intel, konuya ilişkin şimdilik bir yorum yapmadı.

Intel rakipleriyle rekabette zorlanıyor

Dava, Intel'in geçen perşembe günü iş gücünün yüzde 15'inden fazlasını, yani 15.000'den fazla çalışanını işten çıkaracağını ve yeniden yapılandırma kapsamında dördüncü çeyrekten itibaren temettü ödemelerini askıya alacağını açıklamasının ardından geldi.

Intel ayrıca, ikinci çeyrek net zararının 1.61 milyar dolar olduğunu ve gelirlerin yüzde 1 düşerek 12.83 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

Şirket, AMD, Nvidia, Samsung ve TSMC gibi rakip çip üreticileriyle rekabette ve yapay zekadaki büyümeden faydalanmakta zorlanıyor.

Intel'in hisse fiyatı, 2 Ağustos'ta açıklanan çeyrek sonuçları, işten çıkarmalar ve temettü askıya alımını açıkladıktan sonra yüzde 26 düşerek 21.48 dolara geriledi.