Instagram'a erişim engeli getirildi: İşte sebebi
- BTK, Instagram'ı erişime kapattı. CNBC-e'nin ulaştığı bilgilere göre Haniye suikastının ardından yapılan paylaşımların Instagram tarafından engellenmesiyle BTK re'sen erişim engeli kararı aldı.
- ETİD Başkan Yardımcısı, Instagram'ın erişime kapatılmasının günlük maliyetinin toplamda 1,9 milyar TL'ye ulaşacağını söyledi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sosyal medya platformu instagram'a erişim engeli getirdi.
BTK'nın sitesinde yapılan açıklamada, "instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir" denildi.
Türkiye'den kullanıcılar instagram'a erişemezken Meta'nın diğer sosyal medya platformu Facebook'a erişim sağlanabiliyor. Instagram aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla Facebook ve YouTube'un arından dünya genelinde en fazla kullanılan platform. Türkiye 57,1 milyon kullanıcısıyla, dünyada en fazla instagram kullanan beşinci ülke.
Instagram'a erişim engelinin nedeni belli oldu
CNBC-e tarafından edinilen bilgiye göre BTK Başkanlığı, Instagram'ı erişime engellerken re'sen kapatma yetkisini kullandı. BTK Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı. Re'sen kapatma kararlarında 24-48 saat arasında mahkeme kararı alınması gerekiyor. CNBC-e'ye bilgi veren BTK kaynakları "Mahkemeden kararın bugün alınmasının beklendiğini" ifade etti.
Re'sen engelleme, bir otoritenin herhangi bir dış talep veya başvuru olmaksızın, kendi yetkisi dahilinde bir kararı uygulamaya koymasıdır.
Günlük e-ticaret maliyeti 1,9 milyar lira
Platformun erişime kapatılmasının e-ticareti ne yönde etkileyeceği tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili bilgi veren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye'de toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısmın sosyal medyada gerçekleştirildiğini belirterek, oluşturulan influencer trafiğiyle birlikte günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini vurguladı.
Ekmekçi, “Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10'luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL'ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencerlarla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Bire bir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar” dedi.
Fahrettin Altun instagram'ı kınamıştı
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, instagram’ı kınamıştı. Haniye’nin öldürülmesinin ardından Fahrettin Altun yaptığı paylaşımda, “Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum.
Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullanmıştı.