"İnsanlar şirketlerinden değil, patronlarından vazgeçerler"

PAYLAŞ
  • İnsanlar, iyi bir maaş kadar iyi bir patronla çalışmayı da istiyor. Owl Labs'ın yaptığı bir ankete göre bu, iş hayatının en önemli öncelikleri arasında yer alıyor.
"İnsanlar şirketlerinden değil, patronlarından vazgeçerler"

İnsanlar, iyi bir maaş kazanmak istedikleri kadar, iyi bir patron ile de çalışmak istiyor.

Owl Labs tarafından yapılan bir ankete göre, bu iki öncelik birçok konunun üzerinde yer alıyor. İyi yan haklar, iyi iş arkadaşları ve büyüme fırsatları ise iyi bir maaş ve iyi bir patronun sonrasındaki istekler arasında.

CNBC Make It'in haberine göre Owl Labs'ın CEO'su Frank Weishaupt, insanlar şirketlerden değil, patronlardan ayrılır sözünün, bu konu üzerindeki veriler incelendiğinde daha da doğru hale geldiğini söylüyor.

Bu nedenle, yeni bir iş görüşmesi yaparken destekleyici bir yöneticinin işaretlerini aramak ve bulmak çok önemli. Weishaupt böyle patronlara "yeşil bayrak patronu" diyor.

Duygusal zekayı ustaca dengeleyen ve katı olmayan yöneticiler, iyi bir patronlardır"

Yeni bir patronla ilgili dikkat edilmesi gereken en büyük yeşil bayraklardan bazıları, empati, esneklik, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi özellikler. Bu konuya dair açıklamalarda bulunan Korn Ferry'nin küresel fintech, ödeme ve kripto uygulamaları başkanı Deepali Vyas, "Duygusal zekayı ustaca dengeleyen ve katı olmayan yöneticiler, iyi bir patronlardır" diyor. Kendisi, 25 yıllık işe alım deneyimine sahip.

Görüşme sürecinde bir işe alım yöneticisinin duygusal zekasını anlamak için adayların, “Mevcut ekibiniz sizi ve liderlik tarzınızı nasıl tanımlar?” gibi sorular sormasını öneriyor.

Vyas, yöneticinin esnekliği ve raporlarına güvenmeyi değerli bulduğuna dair işaretlerin dinlenmesini öneriyor ve mikro yönetim yapmadıklarını gösteren ifadeleri aranması gerektiğini vurguluyor.

Örneğin, yönetici, "Onlara bir fikri geliştirmeleri için yeterince serbestlik veriyorum ve gerçekten ihtiyaç duyduklarında onlara yardımcı oluyorum" şeklinde ifade edebilir.

Bu tür bir liderlik, çalışanların yenilik yapmalarını ve kariyerlerinde büyümelerini teşvik edebilir.

Vyas, bunu şöyle ifade ediyor:

"Ben çok büyük, küresel ekipleri yönetiyorum. Ekibime söylediğim en önemli şey, ‘Benim düzeltemeyeceğim hiçbir büyük hata yapamazsın’dır. Bu, hatalarınızı yapmanızı ve deneyimlerden ders çıkarmanızı teşvik ettiğim anlamına geliyor."

Öte yandan, yönetici "İnsanlar benim liderliğimi takip eder veya söylediklerimi yapar" yanıtını verirse, Vyas, "Bu, kırmızı bayraktır" diyor.

Mikro yöneticilik yapan liderler, bir şirketin genelinde düşük şeffaflık ve hesap verebilirlik olduğunun sinyalini verebilir. Çünkü ekipler, işe yaramayabilecek yeni şeyler denemeye teşvik edilmez.

Ayrıca, bazı büyük organizasyonlarda, "Herkes birbirinin arkasına saklanmayı seviyor, bu yüzden hatadan tek bir kişi sorumlu olmuyor" diyor.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda ilham veren liderlik bunun yerine şunu kabul eder:

"Ekip, işleri berbat ettik. Bunu nasıl düzeltebiliriz?"

Nihayetinde Vyas, potansiyel yeni patronunuzla görüşürken "Empati, esneklik, uyumluluk ve büyümeniz için sizi güçlendiren birini" aramanız gerektiğini söylüyor.