İngiltere'nin süper zenginleri ülkeyi terk etmekle tehdit ediyor

PAYLAŞ
  • Birleşik Krallık'ın non-dom vergi rejiminde yapılması planlanan değişiklikler, ülkenin süper zenginlerini başka ülkelere yönlendirebilir.
  • Oxford Economics’in araştırmasına göre, varlıklı bireylerin büyük bir kısmı İşçi Partisi'nin bu rejimi kaldırması durumunda ülkeden ayrılmayı düşünüyor. Alternatif destinasyonlar arasında İsviçre, Monako ve Dubai gibi vergi avantajı sunan ülkeler öne çıkarken, Birleşik Krallık'taki lüks gayrimenkul piyasası da bu durumdan olumsuz etkileneceği söyleniyor.
İngiltere'nin süper zenginleri ülkeyi terk etmekle tehdit ediyor

Birleşik Krallık’ın tartışmalı non-dom vergi rejimi üzerinde yapılması planlanan değişiklikler, ülkenin en zengin yatırımcılarını kaçırabilir. Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık'ta yaşayan süper zenginlerin yüzde 63'ü, İşçi Partisi’nin bu vergi düzenlemesini kaldırması durumunda iki yıl içinde ülkeden ayrılmayı planlıyor.

Non-dom vergi statüsü, Birleşik Krallık'ta yaşayan ancak başka bir ülkede yerleşik olan kişilere, yurtdışında kazandıkları gelir ve sermaye kazançları üzerinden 15 yıla kadar vergi muafiyeti sağlıyor. 200 yıllık bu düzenleme, şu anda yaklaşık 74.000 kişi tarafından kullanılıyor. İşçi Partisi, bu statüyü kaldırarak ülkenin kamu maliyesine yılda 2,6 milyar sterlin (yaklaşık 3,45 milyar dolar) gelir kazandırmayı hedefliyor.

Yatırımcıların yüzde 67'si, eğer bu vergi rejimi olmasaydı Birleşik Krallık'a hiç gelmeyeceklerini söylüyor.

Geçen ay İşçi Partisi, bu statüyü kaldırmayı planladığını açıkladı ve seçim manifestosundaki vaatleri genişleterek önceki Muhafazakar hükümetin bu rejimi kademeli olarak kaldırma önerilerini hızlandırdı.

İşçi Partisi'nin yıllık konferansında ve 30 Ekim'deki Sonbahar Bütçe Beyanı'nda ek duyurular yapılması bekleniyor.

Maliye Bakanı Rachel Reeves, programın kaldırılmasının bir sonraki hükümet döneminde 2,6 milyar sterlin (3,45 milyar dolar) gelir sağlayabileceğini söyledi. Ancak Oxford Economics’in bu ay başında lobi grubu "Britanya için Yabancı Yatırımcılar" ile iş birliği içinde hazırladığı araştırma, değişikliklerin 2029/30 yılına kadar vergi mükelleflerine 1 milyar sterlin maliyet yaratacağını tahmin ediyor.

Öneriler kapsamında "yerleşiklik" kavramı ortadan kaldırılacak ve bunun yerine ikamet esaslı bir sistem getirilecek. Ayrıca, yurtdışında kazanılan paranın Birleşik Krallık'ta vergilendirilmediği süre 15 yıldan 4 yıla indirilecek.

Bireyler ayrıca, Birleşik Krallık'ta 10 yıl ikamet ettikten sonra miras vergisi ödemek zorunda kalacaklar. Ülkeyi terk ettikten sonra 10 yıl boyunca bu vergiye tabi olacaklar. Ayrıca, güvene alınan varlıklar üzerinden miras vergisinden kaçınmaları engellenecek.

Ancak, bu önerilere yanıt olarak lobi grubunu kuran özel servet yöneticisi Macleod-Miller, bu değişikliklerin servet yaratımını engelleyeceğini savundu ve bunun yerine kademeli bir vergi rejimi çağrısında bulundu.

Diğer ülkeler öne çıkıyor

Diğer ülkeler, varlıklı yatırımcıları teşvik etmek için vergi rejimlerini yeniden düzenliyor.

CNBC'nin konuştuğu endüstri uzmanlarına ve temsilcilere göre, İsviçre, Monako, İtalya, Yunanistan, Malta, Dubai ve Karayip adası Bahamalar, varlıklı yatırımcılar için en cazip destinasyonlar arasında yer alıyor.

Haziran ayında göç danışmanlığı firması Henley & Partners tarafından yayımlanan bir rapora göre, bu yıl rekor sayıda milyonerin Birleşik Krallık’tan ayrılması bekleniyor. Raporda, temmuzdaki genel seçimlerin Brexit sonrası siyasi belirsizliği artırdığı belirtildi. 2024’te, geçen yılın iki katından fazla, net 9.500 yüksek net değerli bireyin Birleşik Krallık’tan ayrılması bekleniyor. Bu sayı geçen yıl 4.200 idi.

Ultra zenginler için mevcut alternatifler arasında Monako, Malta ve Dubai yer alıyor.

İtalya ve Yunanistan’da ise düz vergi rejimleri, zenginlerin dünya çapındaki varlıkları üzerinden vergi ödemekten kaçınmalarına 100.000 euro yıllık ücret karşılığında 15 yıla kadar izin veriyor.

Geçen ay İtalya, yeni gelenler için ücreti 200.000 euroya (223.283 dolar) çıkardı. Ekonomi bakanı bu hareketin, zenginler için "mali ayrıcalıklardan" kaçınmak amacıyla yapıldığını söyledi. Ancak Macleod-Miller, rejimin biraz daha yüksek bir oranda bile üst düzey yüzde 1 için cazip kalacağını belirtti.

Birleşik Krallık'taki lüks gayrimenkul pazarı etkilenecek

Bu durum, Birleşik Krallık'ın lüks gayrimenkul piyasasını da etkiliyor. Londra merkezli lüks emlak ajansı Oliver James'in direktörü James Myers, temmuz ayında yapılacak İşçi Partisi seçimleri öncesinde satış aktivitelerinde bir artış gördüğünü ancak şu anda müşterilerin yüzde 30 ila yüzde 40’ının daha hızlı satış yapmak için talep edilen fiyatları düşürdüğünü söyledi.