İngiltere'nin dijital tahvil bilmecesi

PAYLAŞ
  • Birleşik Krallık Hazine Ekonomi Bakanı Tulip Siddiq ülkesinin blockchain üzerinde dijital tahviller ihraç etmeye başlamasını savunuyor.
  • Öte yandan Maliye Bakanlığı’nın Borç Yönetim Ofisi'nin (DMO) şimdilik bu önerilere direndiği söyleniyor.
  • DMO, dijital tahvillerin pazarın işleyişine katkı sağlayıp sağlamadığını değerlendirirken, bu konudaki teknik sorular ve mevcut durumun dikkati dağıtma riski üzerinde duruyor.
İngiltere'nin dijital tahvil bilmecesi

Financial Times'ın haberine göre İngiltere'nin uluslararası alanda rekabet edebilmek için piyasalarını modernize etmesi gerektiği yönünde artan endişeler var. Birleşik Krallık Hazine Ekonomi Bakanı Tulip Siddiq de ülkesinin blockchain üzerinden "dijital tahviller" çıkarmaya başlaması için baskı yapıyor.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı’nın Borç Yönetim Ofisi (DMO) de bu yöndeki önerilere direnç gösteriyor. DMO, hükümetin borcunu ihraç etmek ve yönetmekle sorumlu bir yürütme ajansı olarak, dijital tahvillerin pazarın işleyişine katkı sağlayıp sağlamadığından emin olmak istiyor.

Dijital tahvillerin, geleneksel tahvillere kıyasla aracıları ortadan kaldırarak maliyetleri azaltma ve verimliliği artırma potansiyeli bulunuyor.

BlackRock CEO'su Larry Fink, bu gelişmeyi finansal piyasalar için “gelecek nesil” olarak nitelendiriyor. Ancak uzmanlar, dijital tahvil pazarının henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve mevcut altyapının zamanla değişebileceğini vurguluyor.

DMO içinde dijital tahvillere destek verenler bulunsa da dijital tahvillerin, geleneksel ve dijital tahviller arasındaki değiştirilebilirlik ile yasal mülkiyet belgeleri gibi teknik konularda önemli sorular gündeme getireceği düşünülüyor. Hükümetin bu konudaki görüşmeleri, dijital tahvillerin yaygınlaşmasıyla pazarın gelişimine nasıl katkıda bulunacağı üzerinde yoğunlaşıyor.

İngiltere dijital tahviller konusunda kararsız

Siddiq’in, bu yaz DMO'nun yeni genel müdürü Jessica Pulay ile dijital tahvilleri görüştüğü biliniyor. Maliye Bakanlığı, iki yıldır dijital tahvil olasılığını araştırıyor. Geçmişte bu konuda bazı bakanlar kamuoyuna açıklamalarda da bulunmuştu. Ancak DMO, dijital tahvillerin ihraç edilmesinin mevcut durumun dikkati dağıtacağı görüşünü savunuyor.

Dijital tahviller, mali sistemdeki aracı katmanlarını ortadan kaldırarak şeffaflığı artırma potansiyeline sahipken, mevcut pazar kullanıcılarının çoğunluğunun “uyumlu” sistemler geliştirmesi gerektiği de belirtiliyor.