İngiltere'de yeni iktidarın masasında yapay zeka var

PAYLAŞ
  • İngiltere yeni hükümeti dünyanın en güçlü yapay zeka modelleri için uygun mevzuatı araştırmaya başlıyor.
  • Yeni İşçi Partisi hükümetinin hem yeterince katı kurallar oluşturması hem de yeniliklere olanak tanıması gerekiyor.
İngiltere'de yeni iktidarın masasında yapay zeka var
Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği'nin Yapay Zeka Yasası'nın ardından Birleşik Krallık da ilk yapay zeka yasası için kolları sıvadı. CNBC'ye göre Başbakan Keir Starmer’ın yeni İşçi Partisi hükümeti, kuralları yeterince sıkı oluşturma ile inovasyona izin verme arasında hassas bir denge kurma mücadelesi veriyor.

AB gibi olmaması isteniyor

Avrupa Birliği’nde, yapay zeka geliştiren ve kullanan şirketleri çok daha sıkı kısıtlamalara tabi tutan geniş kapsamlı bir yasa tanıtılmıştı. Birçok büyük ve küçük teknoloji şirketi, Birleşik Krallık’ın aynı yolu izleyerek çok katı kurallar uygulamamasını umut ediyor.

İşçi Partisi’nin seçim manifestosunda belirttiği gibi, yapay zeka için resmi kurallar getireceği bekleniyor.

Starmer hükümeti, en güçlü yapay zeka modellerini geliştiren az sayıdaki şirket üzerinde bağlayıcı düzenlemeler ve cinsel içerikli deepfake’leri yasaklayan yasalar getirme sözü verdi. Bu söze göre İşçi Partisi, güçlü yapay zeka modelleri geliştiren OpenAI, Microsoft, Google, Amazon gibi şirketlere ve Anthropic, Cohere ve Mistral gibi girişimlere daha sıkı kısıtlamalar getirecek.

Appian'ın CEO'su Matt Calkins yaptığı açıklamada büyük yapay zeka oyuncularının eskisiden daha fazla inceleme ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi. Calkins ayrıca, "Geniş çaplı inovasyon için uygun bir ortama ve herkes için adil fırsatlar sağlayan net bir düzenleyici çerçeveye ihtiyacımız var" dedi.

Rishi Sunak'ın tersi bir yol izlenebilir

Starmer’ın yapay zeka yasası, eski Başbakan Rishi Sunak'ın yaklaşımıyla bir zıtlık oluşturacak.

Eski Başbakan Rishi Sunak döneminde, hükümet yapay zekaya hafif dokunuşlu bir yaklaşım benimseyerek, mevcut kuralları teknolojiye uygulamaya çalışmıştı.

Önceki hükümet, bağlayıcı önlemleri çok erken getirmenin riskleri etkili bir şekilde ele alamayacağı, hızla güncelliğini yitireceği ve inovasyonu engelleyeceği konusuna dikkat çekmişti.

Şubat ayında, Birleşik Krallık’ın yeni teknoloji bakanı Peter Kyle, İşçi Partisi’nin şirketlerin yapay zeka modellerinin güvenliğiyle ilgili test verilerini hükümetle paylaşmasını zorunlu kılacağını söyledi.

Sunak hükümeti, teknoloji şirketlerinden yapay zeka Güvenlik Enstitüsü’ne, ileri düzey yapay zeka sistemlerini test etme konusunda gönüllü olarak güvenlik test bilgilerini paylaşmaları konusunda anlaşmalar yapmıştı. Ancak bu, yalnızca gönüllülük esasına dayanıyordu.

Cisco’nun hükümet ilişkileri kıdemli direktörü Matthew Houlihan, herhangi bir yapay zeka kuralının düşünceli, risk tabanlı bir yaklaşım merkezli olması gerektiğini söyledi.

Birleşik Krallık politikacılarının önerdiği diğer öneriler, İşçi Partisi’nin yapay zeka yasasında neyin yer alabileceği konusunda bazı ipuçları sunuyor.

Geçen yıl, milletvekili Chris Holmes, yapay zekayı düzenlemeyi öneren bir yasa tasarısı tanıttı. Tasarı mayıs ayında üçüncü okumayı geçti.

Holmes’un önerdiği yasa tasarısı, teknolojinin kurallarının uygulanmasını denetleyecek merkezi bir yapay zeka otoritesinin oluşturulmasını içeriyor.

Şirketler, modellerinin eğitimi için kullanılan üçüncü taraf verileri ve fikri mülkiyeti yapay zeka ile ilgili otoriteye sunmak ve bu tür veri ve fikri mülkiyetin orijinal kaynaktan izin alınarak kullanıldığından emin olmak zorunda kalacaklar.

Bu, bazı açılardan, gelişmiş yapay zeka modellerinin geliştirilmesini denetleyen AB’nin Yapay Zeka Ofisi’ni yansıtıyor.

Holmes’un bir diğer önerisi, şirketlerin, işletmelerin yapay zekayı güvenli, etik ve tarafsız bir şekilde kullanmasını sağlamaktan sorumlu bireysel yapay zeka görevlileri atamasını içeriyor. Böylece, herhangi bir yapay zeka teknolojisinde kullanılan verilerin tarafsız olması sağlanacak.