İngiltere Merkez Bankası, bankalar için sermaye kurallarını hafifletti, uygulamayı 2026'ya erteledi

PAYLAŞ
İngiltere Merkez Bankası, bankalar için sermaye kurallarını hafifletti, uygulamayı 2026'ya erteledi

İngiltere Merkez Bankası, bankacılık sektörüne yönelik sermaye kurallarında yapılması planlanan sıkı düzenlemeleri gevşetme kararı aldı ve yeni düzenlemelerin yürürlüğe giriş tarihini 2026 yılının başına erteledi. Banka bünyesindeki ihtiyati düzenleme otoritesi (PRA), perşembe günü yaptığı açıklamada, sermaye gereksinimlerinde yapılan bu değişikliklerin küçük işletmelere verilen krediler, ipotekler, ticaret finansmanı ve altyapı projelerine sağlanan kredilere ilişkin kuralların hafifletilmesini içerdiğini belirtti.

PRA, ana bankalar için temel sermaye eşiklerinde neredeyse hiç bir değişiklik olmayacağını, bu eşiklerin yüzde 1’den az bir artış göstereceğini açıkladı. Bu oran, daha önce tahmin edilen yüzde 3'lük artıştan önemli bir düşüşe işaret ediyor. Yapılan bu revizyonlar, 2008 küresel mali krizinin ardından geliştirilen ve bankaların olası mali krizlere karşı daha güçlü bir sermaye yapısına sahip olmasını hedefleyen Basel III reform paketinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

PRA Başkanı Sam Woods, yeni paketin, büyüme ve rekabeti desteklerken, İngiltere’nin uluslararası bankacılık standartlarına uyumunu da sağlayacağını vurguladı. Financial Times'ın haberine göre düzenleyici kurum, başlangıçta kuralları 2024 yılı ortasında yürürlüğe sokmayı planlamıştı, ancak bu tarih 2026’ya ertelendi.

PRA'nın ihtiyati politika direktörü Phil Evans ise bu değişikliklerin, orijinal önerilerin aşırı derecede muhafazakâr olduğunun kanıtlanması üzerine yapıldığını ifade etti. Ayrıca, bazı önerilerin uygulamada zorluklar yaratabileceği veya bankalar için maliyetli olabileceği yerlerde de düzenlemeler yapıldığını belirtti.