IMF'den asgari ücret uyarısı: Geçen yılla aynı oranda artırılmamalı

PAYLAŞ
  • IMF'nin Türkiye'deki temsilciliği, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapılacak bir sonraki zamla birlikte, enflasyonu körükleyen asgari ücret zammının tekrarından kaçınması gerektiğini söyledi. Bunun yerine, nüfusun en yoksul kesimine yönelik destek önlemlerine odaklanılmasını önerdi.
IMF'den asgari ücret uyarısı: Geçen yılla aynı oranda artırılmamalı

IMF'nin ülkedeki misyon şefi Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 1 Ocak'ta yapılacak bir sonraki zamda, enflasyonu körükleyen son asgari ücret artışının tekrarından kaçınması ve bunun yerine nüfusun en yoksul kesimine yönelik destek önlemlerine odaklanması gerektiğini söyledi.

IMF ve Dünya Bankası'nın Washington'daki yıllık toplantısı çerçevesinde konuşan Jim Walsh ardışık enflasyonun hala yüzde 2'nin oldukça üzerinde seyrettiği göz önüne alındığında, faiz indiriminden bahsetmenin "muhtemelen erken" olduğunu söyledi.

Ankara'nın bu yılın ocak ayında yaptığı ve ilk çeyrekte enflasyonu keskin bir şekilde yükselten yüzde 49'luk zammın ardından yıl sonunda, asgari ücrete ne kadar zam yapacağını açıklaması bekleniyor.

Walsh, "Bu yıl bunun olmamasını umuyoruz, çünkü yüksek enflasyona sahip birçok ülkedeki deneyimlerimizden biliyoruz ki ulusal düzeyde bu şekilde ücret belirlenmesi enflasyon beklentileri için büyük bir çıpadır" dedi.

Walsh, bunun yerine Ankara'nın düşük gelirli hanelere nakit transferleri yoluyla destek sağlayacak sosyal programlar geliştirmeye ya da düşük ücretle çalışanların gelirlerini artırmaya yardımcı olmak için devlet desteğini daha iyi hedeflemeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Bankacılara göre ocak ayında asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin piyasa beklentisi yüzde 25 civarında.