IMF: Yaşlanan nüfus Almanya'yı durgunluğa sürüklüyor

Safa Gümüş
PAYLAŞ
IMF: Yaşlanan nüfus Almanya'yı durgunluğa sürüklüyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'nın demografik dönüşümünün yol açacağı ekonomik zorluklar konusunda uyardı. IMF'nin raporuna göre, Almanya'nın , 1946 ile 1964 yılları arasında doğan "baby boomers" neslinin emekli olması ve işgücünün yenilenmesindeki azalma gibi faktörler, ekonomik büyümeyi önemli ölçüde yavaşlatacak.

Raporda işgücü konusunda dikkat çeken bir diğer nokta ise 'göçmenler'. Son on yılda bölgesel çatışmalardan kaçan göçmenlerin katkısıyla Almanya'nın çalışma çağındaki nüfusunun arttığına dikkat çeken IMF, göçmen dalgasının son bulmasıyla birlikte Almanya'nın işgücü büyüme hızının diğer G7 ülkelerine göre daha fazla düşeceği öngörülüyor. Bu durum, her emekliye daha az işçi düşmesiyle kişi başına düşen GSYİH üzerinde aşağı yönlü bir baskı oluşturacak.

"Almanya bu yıl G7'de en yavaş büyüyen ülke olacak"

Raporda Almanya'nın geçtiğimiz yıl ekonomik olarak küçülen tek G7 ülkesi olduğuna dikkat çekilirken bu yılda G7 içerisinde en yavaş büyüyen ülke olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca IMF, Almanya'nın ekonomik büyüme hızının önümüzdeki yıllarda yıllık olarak yaklaşık yüzde 0,7 oranında azalacağını tahmin ediyor.