IMF, Çin'in büyüme tahminini yükseltti

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • IMF, Çin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında ülkenin büyüme tahminini yukarı çekti.
  • Önceki tahmin yüzde 4.6 olarak kaydedilmişti.
  • IMF, Çin ekonomisinin 2025 yılında da yüzde 4.5 oranında büyümesini bekliyor.
IMF, Çin'in büyüme tahminini yükseltti

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'e yaptığı ziyaret sonrasında ülkenin büyüme tahminini yükseltti. Yüzde 4.6'lık büyüme tahmini yüzde 5'e çıkarıldı. CNBC'nin haberine göre, alınan kararda güçlü ilk çeyrek sonuçları ve son politika kararları etkili oldu.

IMF, Çin ekonomisinin 2025 yılında da yüzde 4.5 oranında büyümesini bekliyor. Önceki tahmin yüzde 4.1 seviyesindeydi. Ancak, 2029 için tahminler daha düşük.

Çin'de yaşlanan nüfus ve yavaşlayan üretkenliğin daha da artması nedeniyle Çin'in büyümesinin yüzde 3.3'e gerileyeceği düşünülüyor. Bu da IMF'nin orta vadedeki yüzde 3.5'lik hedefinin altında.

Güçlü ekonominin etkisi

Çin ekonomisi, güçlü ihracatın desteğini de alarak ilk çeyrekte yüzde 5.3 oranında büyüdü. Nisan ayı verileri ise tüketici harcamalarının zayıfladığını ancak endüstriyel aktivitenin toparlandığını gösterdi.

Çin'de özellikle emlak sektörü zor zamanlar geçiriyor. Sektörü desteklemek için yetkililer, ipotek faiz oranlarını kaldırdı.

IMF'den Gita Gopinath, Çin'in politika hamlelerini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, daha önce yaptığı açıklamalarda yüksek kaliteli ve yeterli istihdamın desteklenmesi gerektiğini vurgulamıştı.