IMF Başkanı Georgieva: Enflasyon neredeyse her yerde düşüşte

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • IMF Başkanı Georgieva, dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu kanıtladığını ve enflasyonun hemen hemen her yerde düşüş eğiliminde olduğunu söyledi.
  • Georgieva, yapay zeka uyarısı da yaptı. IMF Başkanı, yapay zekanın gelecek birkaç yıl içinde gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerin 40'ını etkileyebileceğini kaydetti.
IMF Başkanı Georgieva: Enflasyon neredeyse her yerde düşüşte

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Zürih Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte küresel ekonomiye ilişkin açıklamalar yaptı.

Dünya ekonomisinin 2020'den bu yana şoklara daha yatkın hale geldiğini belirten Georgieva, "Dikkate değer olan tüm bu şoklara rağmen dünya ekonomisinin son derece dirençli olduğunu kanıtlaması. Küresel bir resesyonda değiliz" dedi.

Georgieva, geçen yıl ekonomilerin çoğunun resesyona gireceğine dair korkular olduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini aktardı.

"Gördüğümüz en dramatik şey savaşlar"

Bu yıl ve gelecek için yüzde 3,2'lik bir büyüme öngördüklerini kaydeden Georgieva, "Bizi çok güçlü şekilde vuran enflasyon neredeyse her yerde düşüşte" diye konuştu.

Georgieva, jeopolitik endişelerin sorulması üzerine ise "Gördüğümüz en dramatik şey dünyanın savaşlar içinde olduğu" yanıtını verdi.

Rusya'nın Ukrayna'da devam eden savaşı ile İsrail'in Gazze'yi işgal etmesine işaret eden Georgieva, savaş olduğunda ekonomik öncelikler hakkında rasyonel bir konuşmanın zor olduğunu dile getirdi.

"Yapay zeka tsunamiye benziyor"

Georgieva, dönüşümsel güçlerle karşı karşıya olunduğuna da dikkati çekerek, özellikle yapay zekanın gelecek birkaç yıl içinde gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yüzde 60'ını, dünya çapındaki işlerin ise 40'ını etkileyebileceğini aktardı. Georgieva, "Bu, iş gücü piyasasını vuran bir tsunamiye benziyor" değerlendirmesini yaptı.

İnsanları ve işletmeleri buna hazırlamak için çok az zaman olduğunu kaydeden Georgieva, iyi yönetilmesi halinde ise üretkenlikte muazzam artışa neden olabileceğini ancak aynı zamanda daha fazla yanlış bilgiye ve eşitsizliğe de yol açabileceğini anlattı.