İki seçeneği vardı, 400 çalışanını milyoner yapmayı seçti

PAYLAŞ
  • AppDynamics kurucusu Jyoti Bansal, 2017'de şirketini Cisco'ya 3,7 milyar dolara sattı ve bu satış sonucunda yaklaşık 400 çalışanının hisseleri en az 1 milyon dolar değer kazandı.
İki seçeneği vardı, 400 çalışanını milyoner yapmayı seçti

Yaklaşık 10 yıl önce Yemeksepeti.com CEO'su Nevzat Aydın, şirketini 589 milyon dolara Delivert Hero'ya satmıştı ve payına düşen paranın 27 milyon dolarını çalışanlarına dağıtmıştı. Benzer bir durum 2008 yılında kurulan San Francisco merkezli yazılım şirketi AppDynamics'te de yaşandı. Şirketin kurucusu Jyoti Bansal, 2017 yılında şirketini iletişim teknolojisi devi Cisco'ya sattı. Tam da o dönemler halka açılmayı düşünüyordu.

CNBC Make It'e göre AppDynamics, halka açılmak üzereyken, Cisco devreye girdi ve şirketi 3,7 milyar dolara satın almayı teklif etti. Girişimin kurucusu ve başkanı olarak Bansal, her durumda zengin olacaktı. Ancak yalnızca iki seçeneğinden biri, birçok çalışanı için aynı garantiyi veriyordu.

Bansal'ın teklifi kabul etmesiyle birlikte, yaklaşık 400 AppDynamics çalışanının sahip olduğu şirket hisseleri en az 1 milyon dolar değer kazandı. Bansal'ın bir sözcüsü, "5 milyon dolardan fazla kazanan birçok çalışanımız vardı. Bunlar hayatı değiştiren sonuçlar" dedi.

Kendi halka arz sonrası tahminlerini Cisco’nun girişime yaptığı değerlemeyle karşılaştırarak, hangi seçeneğin maddi açıdan daha akıllıca olduğunu değerlendirdi:

"3,7 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşmak, üç veya dört yıl boyunca iyi bir gerektirecekti."

Satıştan sonra Bansal, kararından pişman oldu. AppDynamics'ı büyütmeye devam edebileceğine inanıyordu ve bir girişim olmadan boş hissediyordu.

Bansal şimdilerde, Traceable ve Harness adlı iki yazılım girişiminin CEO'su ve kurucu ortağı. Harness en son 2022'de 3,7 milyar dolar değerleme aldı.

Bansal pişman olsa da o zaman sahip olduğu bilgilere dayanarak satmanın doğru karar olduğunu söylüyor. Anlaşma, onun için de finansal olarak önemliydi. Bansal, SEC raporuna göre, şirketin yüzde 14'ünden fazlasına sahipti.

Girişim kurucuları, şirketlerini satıp satmama konusunda tartışırken her zaman çalışanlarını ciddiye almazlar. Bu nedenle bunu yaptıklarında dikkat çekici. Bulut siber güvenlik firması Zscaler, 1998'de VeriSign tarafından 70 milyon dolara satın alındığında, girişimin kurucusu ve CEO'su Jay Chaudhry, bu satışın çalışanları için ne kadar etkili olacağını söylemişti.

Şirketin 80 çalışanından en az 70'i, VeriSign'ın hisse senedi iki yıl sonra yükseldiğinde kağıt üzerinde milyoner oldu.