İhracatçıya Suriye’den vergi şokuna karşı bakanlıklar devrede
- Suriye, Türkiye’den gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300’e varan oranlarda artırdı. Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı sorunun çözümü için yoğun bir ticari ve diplomatik trafik yürütüyor.
- 8 sınır kapısının olduğu Suriye ile 2024’te 2.6 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldı.
Suriye’de yönetim değişikliğinin ardından kurulan geçici hükümet Türkiye’den gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 300’e varan oranlarda artırdı. Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı sorunun çözümü için yoğun bir ticari ve diplomatik trafik yürütüyor.
Ticaret Bakanlığı, sınır kapılarında gümrük hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
2,6 milyar dolarlık ticaret
Ticaret Bakanlığı’nca yapılan açıklamada Suriye’de yeni gelişen durum karşısında sınır kapılarının en iyi şekilde gümrük hizmeti verilebilmesini teminen çalışmaların sürdüğü belirtildi. Türkiye ve Suriye arasında güçlü bir ürün ticaretinin yeniden tesisinin, Suriye’nin yeniden küresel ekonomik sisteme entegrasyonu için önemine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Savaşın ilk yılları ikili ticaretimizi olumsuz olarak etkilese de son yıllarda ivme kazanan ticari ilişkilerimiz ile 2024 yılında 2.6 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaştık. Geçtiğimiz yıl 2.2 milyar dolar olarak kaydedilen ihracatımızda buğday, demir-çelik ürünler, çimento gibi ürünler ön plana çıktı. Buna karşılık, kısıtlı sayıda tarım ürününden oluşan ithalatımız 437 milyon dolar olarak kaydedildi. İkili ticaretimizde karşılıklı talebi olan ürünlerin belirlenmesi ve teşvik edilmesi üzerinde birlikte çalışılacak. Müşterek ihtiyaçların karşılandığı sektörlerdeki yeni fırsatları keşfederken, geleneksel ticaret akışlarının derinleştirilmesi ikili ticareti artıracaktır.”
8 faal kapı var
Suriye’ye açılan 8 faal gümrük kapısı bulunduğu belirtilerek şöyle denildi: “Mürşitpınar Gümrük Kapısı hukuken ihdas edilmiş olmakla birlikte, fiilen faal durumda bulunmuyor. Nusaybin ve Islahiye Gümrük Kapılarının ise Suriye’de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle iç gümrük olarak hizmet vermesi karara bağlandı. Yayladağı Gümrük Kapısı hariç olmak üzere, faal durumda olan gümrük kapılarında ticaret yürütülüyor.
Yolcu işlemlerinde ise tüm kapılarımız faal olmakla birlikte, ilgili Valilikler bünyesinde oluşturulan Mülki İdare Komisyonlarınca izin verilen yolcular giriş-çıkış yapılabiliyor. Halihazırda ülke genelinde pek çok gümrük kapımız modernize edilmiş olup modernizasyonu devam eden kapılarımız da mevcuttur. Bu anlamda, Suriye’ye açılan Gümrük Kapılarımız özelinde son olarak 2024 yılında Ceylanpınar Gümrük Kapısının modernizasyonu tamamlanmış olup, Suriye’de yeni gelişen durum karşısında kapılarımızda daha iyi şekilde gümrük hizmeti verilebilmesini teminen çalışmalarımız devam ediyor.”
Şam heyetiyle de paylaşıldı
Suriye Kara ve Deniz Geçişleri İdaresi 11 Ocak’ta ülkenin tüm sınır kapılarında uygulanan gümrük tarifelerinin birleştirilmesi kararı aldı. Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerindeki yüksek artışın ihracatı olumsuz etkilemesini önlemek için hükümet düzeyinde girişimler devam ediyor. Suriye’deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Hasan Şeybani başkanlığındaki heyet dün Ankara’da bir dizi temasta bulundu. Şeybani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşürken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın’la çalışma toplantısına katıldı. Gümrük tarifelerine ilişkin sorunun Şam heyeti ile de paylaşıldığı belirtiliyor.
TİM destek veriyor
Suriye ile ticari akış sürerken sınırda uzun TIR kuyrukları oluştu, Halep, İdlib’de Türkiye’den mal getiren tüccar, esnafın kararı protesto için kepenk indirdiği belirtiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi günlük sevkiyatın gittiğini belirtirken, sınır kapılarında uygulanan vergilerin düzenlenmesi konusunda bir çalışma yürütülüyor. Bu konuda TİM de destek veriyor.
Farklı mevzuatlar uygulanıyordu
Rejim değişikliği öncesi sınır kapıları farklı güçlerce kontrol edildiği için gümrük tarifeleri de aynı değildi. Esad rejimi özellikle Ürdün, Irak ve Lübnan sınır kapılarında yüksek gümrük vergileri uyguladı. Türkiye sınırındaki Bab el-Havava gümrük kapısını kontrol eden ve halen geçici hükümetin başında bulunan Muhammed El Beşir’in yönetimindeki “Suriye Kurtuluş Hükümeti” ise daha düşük vergi alıyordu. Geçici hükümetin 11 Ocak’ta aldığı karar sonrasında önce rejim tarafından uygulanan gümrük vergilerinde yüzde 60’a varan oralarda düşüş yaşanırken Türkiye’den ithal edilen malların gümrük vergisinde yüzde 300’e kadar artış yaşandı.
Faal sınır kapıları hangileri?
1. Cilvegözü Hatay İDLİB/Sarmada
2. Kumlu (Zeytin Dalı) Hatay ZEYTİN DALI/Afrin-Cinderes
3. Öncüpınar Kilis FIRAT KALKANI/Azez
4. Çobanbey Kilis FIRAT KALKANI/Er Rai-El Bab
5. Karkamış Gaziantep FIRAT KALKANI/ Cerablus
6. Akçakale Şanlıurfa BARIŞ PINARI/Tel Abyad
7. Ceylanpınar Şanlıurfa BARIŞ PINARI/Resul Ayn
8. Yayladağı Hatay Keseb