İhracat ikliminde iyileşme işareti

PAYLAŞ
  • İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında 51,5 seviyesine çıkarak ihracat pazarlarındaki talep koşullarının yılın ilk çeyreği sonunda ılımlı da olsa güçlendiğine işaret etti.
İhracat ikliminde iyileşme işareti

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, mart ayında 51,5 seviyesine çıkarak ihracat pazarlarındaki talep koşullarının yılın ilk çeyreği sonunda ılımlı da olsa güçlendiğine işaret etti. Böylece endekste Haziran 2024’ten bu yana kaydedilen en güçlü iyileşme yaşanırken, ihracat iklimindeki toparlanma serisi 15. ayına ulaştı.

Endekste 50 eşik değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde iyileşmeye; altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Şubat ayında 51,1 olarak kaydedilen endeks, martta 51,5’e yükselerek olumlu tabloyu perçinledi.

Orta Doğu, talep canlanmasının motoru oldu

Mart ayında Türk sanayicisinin ihracat yaptığı birçok pazarda üretim artışı dikkat çekerken, özellikle Orta Doğu bölgesi öne çıktı. En hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da gerçekleşti. Onu yakından izleyen Birleşik Arap Emirlikleri de güçlü bir performans sergiledi. Kuveyt'te ekonomik aktivite net şekilde artarken, Mısır, Lübnan ve Katar’da ise zayıflama sinyalleri alındı. Bu altı ülke, Türkiye imalat sektörü ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.

Almanya’dan 10 ay sonra ilk artış

Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Almanya, mart ayında 10 aylık duraklamanın ardından ilk kez üretim artışı kaydetti. Her ne kadar artış sınırlı kalsa da bu durum, Avrupa pazarından gelen sinyaller açısından umut verici bulundu. Birleşik Krallık ve Hollanda’da da üretim yeniden genişleme eğilimine girdi. İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’da ekonomik faaliyet artışını sürdürürken; Fransa ve Romanya daralmaya devam etti.

ABD tarafında ise güçlü bir görünüm öne çıktı. Türk ihracatının yüzde 7’sini oluşturan ABD’de üretim martta üst üste 26. ay artış gösterdi ve bu büyüme, 2025’in şu ana kadarki en hızlı seviyesinde gerçekleşti. Ancak Kanada ve Meksika gibi Kuzey Amerika’nın diğer oyuncularında zayıf üretim performansı dikkat çekti. Anket kapsamında en keskin üretim düşüşü bu iki ülkede yaşandı.

Asya ve Afrika'dan olumlu sinyaller

Rusya’da ekonomik aktivite beş aylık büyümenin ardından martta hafif bir gerileme gösterdi. Buna karşın, Orta Doğu dışındaki en güçlü büyüme Hindistan’da kaydedildi. Hindistan’daki üretim artışı son yedi ayın zirvesine ulaşırken, Nijerya’da da 2024’ün başından bu yana en hızlı üretim artışı yaşandı.

"İlk çeyrek iyimserliği, ticaret politikasına bağlı"

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, verileri şöyle değerlendirdi:

“Mart ayında Türkiye’nin en büyük 10 ihracat pazarının çoğunda ekonomik aktivite genişledi. Bu gelişme, yılın ilk çeyreği sona ererken ihracatçılar için moral verici. Ancak, ABD’nin izleyeceği ticaret politikalarının nasıl şekilleneceği ve bunun küresel pazarları nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlik, önümüzdeki dönem için bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyor.”