IEA: Klima, elektrik talebinin itici güçlerinden biri olacak

PAYLAŞ
  • Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, klima kullanımındaki büyük artış, önümüzdeki on yılda dünya genelindeki elektrik şebekeleri üzerinde öngörülemeyen etkiler yaratacak.
  • Daha yüksek sıcaklıklar ve artan gelirler, 2050 yılına kadar ev soğutma ünitelerinden gelen güç talebini yüzde 280 oranında artırabilir.
IEA: Klima, elektrik talebinin itici güçlerinden biri olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), önümüzdeki on yıl içinde klima kullanımındaki büyük artışın dünya genelindeki elektrik şebekeleri üzerinde en büyük ve en öngörülemeyen etkilerden birine sahip olacağını açıkladı.

IEA'nın verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde artan gelir seviyeleri ve iklim değişikliği nedeniyle yükselen sıcaklıklar, evlerde kullanılan klima cihazlarının enerji tüketimini bugün Ortadoğu'nun toplam elektrik kullanımından daha yüksek seviyelere çıkaracak.

IEA, Dünya Enerji Görünümü raporunda, 2035 yılı elektrik talebine yönelik tahminini geçen yıla göre yüzde 6 artırarak, bu dönemde elektrik kullanımının öngörülenden daha fazla olacağını belirtti.

Rapora göre, 2030 yılına kadar klima cihazlarının ek elektrik ihtiyacı 697 teravat saate (TWh) ulaşacak ve bu talep, veri merkezlerinden kaynaklanan ek talebin üç katı olacak. Elektrikli araçların ise aynı dönemde 854 TWh ek enerjiye ihtiyaç duyacağı ifade ediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde klima talebi artıyor

IEA Başkanı Fatih Birol, klimaların küresel elektrik tüketimini artıran en büyük faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Birol, "ABD ve Japonya'da hanelerin yüzde 90'ında klima bulunurken, bu oran Nijerya'da yüzde 5, Endonezya'da yüzde 15 ve Hindistan'da yüzde 20'nin altında. Gelir seviyelerinin artması ve iklim değişikliğinin etkisiyle bu oranlar hızla artacak ve klima kullanımındaki büyüme elektrik talebinin ana sürükleyicisi olacak" dedi.

Raporda, işlerin mevcut gidişatında 2050 yılına kadar klima kullanımının enerji tüketiminde yüzde 280 artış göstereceği ve binalardaki toplam enerji talebinin yüzde 14’ünü oluşturacağı öngörülüyor.

Bu oran, bugün yüzde 7 seviyesinde.

Hükümetlerin iklim taahhütlerini tamamen yerine getirdiği bir senaryoda bile klima kullanımına bağlı enerji tüketiminin yüzde 200 oranında artacağı tahmin ediliyor.

IEA, bu büyümenin büyük kısmının gelişmekte olan piyasalarda gerçekleşeceğini, iklim değişikliği nedeniyle daha sık yaşanacak sıcak hava dalgalarının talebi daha da artırabileceğini belirtti.

IEA, veri merkezlerinin enerji tüketiminin artmasına rağmen, küresel ölçekte elektrik talebi üzerinde daha sınırlı bir etkiye sahip olacağını ifade etti. Raporda şu sözlere yer verildi:

"Dünya çapında 11.000’den fazla veri merkezi bulunuyor ve bu merkezler genellikle belli bölgelerde yoğunlaşmış durumda. Bu nedenle yerel elektrik piyasaları üzerindeki etkileri büyük olabilir, ancak küresel ölçekte veri merkezleri, elektrik talebi artışının nispeten küçük bir bölümünü oluşturuyor."

IEA, küresel elektrik talebinin her yıl 1.000 TWh oranında arttığını ve bu artışın her yıl Japonya’nın mevcut elektrik tüketimi kadar bir talebin eklenmesi anlamına geldiğini açıkladı.

Kurum, mevcut işlerin gidişatına göre 2035 yılı için elektrik talebi tahminini yüzde 6 artırarak 37.371 TWh seviyesine yükseltti.