IEA, doğalgaz piyasasını stabil hale getirmek için yeni mekanizmalar kurmayı hedefliyor
- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Ukrayna'daki savaşın doğal gaz piyasasında yarattığı baskıyı azaltmak ve fiyatları istikrara kavuşturmak için yeni mekanizmalar kurmayı planlıyor.
- IEA, arz ve talep verilerinde daha fazla şeffaflık sağlayarak LNG fiyatlarındaki aşırı oynaklığı azaltmayı ve tedarik maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.
- LNG arzı fazla olan ülkeler için, kriz zamanlarında acil durum LNG paylaşımını kolaylaştıracak bir çerçeve oluşturulması planlanıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Ukrayna'daki uzun süreli çatışmanın küresel piyasayı sıkıştırmaya devam etmesi üzerine doğal gaz fiyatlarını istikrara kavuşturmak için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. IEA'nın planları arasında, fazla arzın ihtiyaç sahibi ülkelere satışını kolaylaştıracak mekanizmaların kurulması da yer alıyor.
LNG pazarının, ham petrol pazarına göre daha küçük olduğu ve çoğunlukla piyasa dışı işlemlerde satıldığı belirtiliyor. Japonya gibi enerji ihtiyacı yüksek ülkeler için LNG stoklamak zor olup, bu durum fiyat oynaklığına yol açabiliyor.
IEA, bu yıl içinde farklı ülkelerdeki doğal gaz talebini ve satın alımlarını analiz ederek üye ülkelerine tavsiyelerde bulunacak bir birim kurmayı planlıyor. ABD, Japonya ve Avrupa'nın büyük ekonomilerinin, küresel gaz tüketiminin büyük bir kısmından sorumlu olduğu vurgulanıyor.
IEA'nın önerileri arasında, arz ve talep verilerinin şeffaflığını artırarak LNG fiyatlarında aşırı oynaklığı azaltmak ve tedarik maliyetlerini düşürmek bulunuyor. Ayrıca, LNG arzı fazla olan üye ülkeler için acil durumlarda LNG paylaşımını mümkün kılacak bir çerçeve oluşturulması da değerlendirilecek.
Avrupa ülkeleri, eski gaz sahalarında yeraltı depolama tesislerini kullanarak doğal gaz stokluyor. IEA'nın önerdiği çerçeve, bu tesislerin kriz durumlarında ekstra LNG tedarikine yönelik anlaşmalar imzalamasına olanak tanıyabilir.
Doğal gazın, karbonsuzlaştırma çabalarının yoğun olduğu ülkelerdeki talebinin arttığı vurgulanıyor. Ancak, mevcut LNG fiyatlarının hala yüksek olduğu ve 2022'deki Rusya-Ukrayna gerginliği sonrası yaşanan fiyat artışlarının etkisinin sürdüğü belirtiliyor.