IEA, Çin'deki yavaşlamayı işaret ederek 2025 yılı petrol talebi tahmininde revizyona gitti

PAYLAŞ
IEA, Çin'deki yavaşlamayı işaret ederek 2025 yılı petrol talebi tahmininde revizyona gitti

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2024 yılı için küresel petrol talebi tahminlerinde değişiklik yapmadı. Ancak ajans, Çin ekonomisindeki zayıflamanın küresel tüketim üzerindeki etkisini gerekçe göstererek 2025 yılı tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

IEA'nın 13 Ağustos Salı günü yayımladığı Ağustos ayı petrol raporunda, Çin'in petrol talebinin Haziran ayında üst üste üçüncü ayda da düşüş gösterdiği belirtildi. Bu düşüşün ana nedenleri arasında, petrokimya sektörü dahil olmak üzere azalan endüstriyel girdilerin etkili olduğu vurgulandı.

Ön veriler, Temmuz ayında da Çin ekonomisindeki zayıflığın sürdüğünü ve ham petrol ithalatının Eylül 2022'deki sıkı kapanmalardan bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Küresel petrol talebi, 2024'ün ikinci çeyreğinde günlük 870.000 varil arttı. Ancak raporda, Çin ekonomisindeki daralmanın bu artışı sınırladığı ifade edildi. 2024 ve 2025 yıllarında talebin günlük bir milyon varilden daha az artması beklenirken, bu öngörülerin geçen ayki raporla büyük ölçüde örtüştüğü belirtildi. IEA, küresel petrol talebinin geçen yılki günlük 2.1 milyon varil büyümeye kıyasla çok daha yavaş artacağına işaret ederken, makroekonomik faktörlerin bu yavaşlamada etkili olduğunu belirtti.

Yahoo Finance tarafından aktarılan bilgiler göre, enerji araştırma ve analiz şirketi GlobalData'nın Analisti Paul Hasselbrinck, Çin'in petrol talebi büyümesinin uzun süren emlak sektörü krizinin ardından zayıf makroekonomik performans nedeniyle yavaşladığını belirtti. Bu durumun üretim ve tüketimde gerilemeye yol açarak petrol talebini olumsuz etkilediğini vurguladı. Hasselbrinck ayrıca, hükümetin bu baskıyı hafifletmek için potansiyel bir mali teşvik paketini devreye sokabileceğini, bu sayede 2024 yılı için petrol talebi büyümesinin yeniden ivme kazanabileceğini ifade etti.

IEA'nın tahminlerine yönelik yapılan analizlerde, petrol talebi tahminlerinin ekonomik aktivite seviyesine göre ayarlanan GSYH büyüme tahminleriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Bu tahminler, sanayi ilerlemelerine ve enerji üretimi, ulaşım ve diğer endüstrilerde temiz enerji teknolojilerinin benimsenmesine bağlı olarak değişebiliyor.

OPEC+ koalisyonunun gönüllü üretim kesintilerini yavaş yavaş azaltma planına henüz karar verilmedi. Bu kesintilerin 2024'ün dördüncü çeyreğinde başlaması bekleniyor. OPEC+ üyesi ülkeler, enerji grubunun yılın geri kalanında arz seviyelerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını öngörüyor. IEA'nın mevcut tahminlerine göre, OPEC+ dışı arzın 2024 yılında yaklaşık günlük 1.5 milyon varil artması ve ardından 2025'te tekrar büyümesi bekleniyor. Bu kesintilerin devam etmesi halinde bile, küresel petrol stoklarının gelecek yıl ortalama günlük 860.000 varil artabileceği öngörülüyor. Bu artış, tahmin edilen talep artışını aşacak.

Bununla birlikte, arzın yoğun yaz sezonunda yüksek talebe ayak uydurmakta zorlandığı ve bunun da piyasada bir açık yarattığı belirtiliyor. IEA, bu durumun küresel stoklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Haziran ayında, petrol stokları dört ay süren büyüme sürecinin ardından 26.2 milyon varil azaldı. Çin, rezervlerini önemli ölçüde artırmış olmasına rağmen, ham petrol stokları 40.9 milyon varil düştü.

Paul Hasselbrinck, küresel arz zorlukları, düşük stok seviyeleri ve yüksek oynaklığın 2024 yılında sektör oyuncularının stratejik kapasite yönetimi kararlarını zorlamasını beklediklerini belirtti. Ancak, beklenenden daha düşük gerçekleşen yaz dönemi talebi, rafineri marjlarının daralmasına neden oldu. Hasselbrinck, beklenen arz kısıtlamalarına rağmen mevcut talebe ayak uydurmanın bir zorluk olarak görülmediğini de ekledi.