IEA 2025 için petrol talep tahminini düşürdü

PAYLAŞ
  • Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), önümüzdeki yıl için petrol talebindeki artış tahminini düşürürken, arz tahminlerini yükseltti.
IEA 2025 için petrol talep tahminini düşürdü
Fotoğraf: AA

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), daha önce günde 1 milyon varil olan gelecek yılki petrol talebi artış tahminini günde 980.000 varile indirdi. Ayrıca toplam talebi günde ortalama 104 milyon varil olarak gördüğünü açıkladı.

Bu tahminin gerçekleşmesi cari on yıl içinde büyük bir bolluk yaşanacağı beklentilerini güçlendirecek.

IEA'nın son aylık raporunda, OECD ülkelerindeki talebin, endüstrinin enerji verimliliği önlemlerini benimsemesi ve elektrikli araçların yaygınlaştırılması nedeniyle yapısal bir düşüşle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Büyük merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmeye başlamasına rağmen ekonomik büyümenin zayıf kaldığı da raporun notları arasında yer aldı.

IEA, ikinci çeyrekte büyümenin yavaşlayarak günde 710,000 varile gerilediğini ve bunun son bir yılın en düşük çeyrek artışı olduğunu belirtti.

Büyüme oranları normalleşiyor

Çin'de petrol tüketimi hem nisan hem de mayıs aylarında daralırken, endüstriyel yakıtlar ve petrokimya hammaddelerine yönelik talep özellikle zayıf kaldı.

IEA'ya göre küresel yavaşlama, son yıllarda Covid-19'un neden olduğu dalgalanmaların ardından büyüme oranlarının normalleşmesini yansıtıyor. Örneğin, jet yakıtı talebi, uçuş faaliyetlerinin yıl boyunca artmasıyla birlikte yıl ortasındaki zirvesine doğru yükseliyor.

IEA'nın ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) tahminleri arasındaki fark, kartelin küresel petrol talebinin bu yıl günde 2,2 milyon varil ve 2025'te günde 1,8 milyon varil artacağını tahmin etmesiyle daha da açıldı.

Brent ham petrolü varil başına 85 dolar civarında işlem görürken, ABD petrol göstergesi West Texas Intermediate varil başına 82 dolar civarında seyrediyor.

Ham petrol fiyatları, 4 Temmuz tatil haftasında ham petrol ve benzin stoklarının düştüğünü gösteren son ABD verilerinin etkisiyle bu hafta başındaki düşüşün ardından pozitif bölgeye döndü. Ancak, ABD'deki faiz oranlarının seyrine ilişkin belirsizlik ve haziran ayı tüketici fiyatları verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından Çin'deki talep görünümüne ilişkin endişeler kazançları sınırlıyor.

Toplam petrol arzının bu yıl günde ortalama 103 milyon varil, 2025 yılında ise 104,8 milyon varil olacağı tahmin ediliyor ki bu rakamlar IEA'nın önceki tahminleri olan sırasıyla günde 102,9 milyon varil ve 104,7 milyon varilden daha yüksek.

Ajans, OPEC+ dışı ülkelerin küresel arzı yönlendirmeye devam edeceğini ve üretimin 2024 yılında günde 1,5 milyon varil, 2025 yılında ise günde 1,8 milyon varil artmasının beklendiğini belirtti.