HSBC'den Türkiye analizi: Portföy girişleri olumlu havayı kanıtlıyor

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Türkiye'ye yönelik artan portföy akışları, yatırımcılar nezdinde Türkiye'ye olan olumlu tavrın bir göstergesi olarak görülüyor.
  • HSBC'nin tahminine göre Türkiye'de enflasyon Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve noktasına ulaştıktan sonra seneyi yüzde 48 seviyesinde kapatacak.
  • Rapora göre TL'nin dengeli bir seyir izlemesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizine dokunmayarak gelecek toplantılarda sabit bırakmayı tercih edebilir.
HSBC'den Türkiye analizi: Portföy girişleri olumlu havayı kanıtlıyor

İngiltere merkezli HSBC, Türkiye'ye ilişkin yeni bir değerlendirme raporu yayımladı. Bankanın CEEMEA Ekonomisti Melis Metiner'in imzasını taşıyan raporda, Türkiye'ye yönelik yatırımcı duyarlılığının geçmiş birkaç yıla kıyasla daha olumlu olduğu ifade edildi. Metiner, portföy akışlarındaki son ivmelenmenin bu olumlu havanın bir kanıtı olduğunu belirtti.

Raporda, politika yapıcıların ekonomiyi daha sürdürülebilir bir patikaya döndürmeyi başardığı konusunda genel bir uzlaşı olduğuna dikkat çekildi. Bazı yatırımcıların enflasyon görünümünün daha fazla sıkılaştırma gerektirdiğini düşündüğü belirtilirken, son düzenleyici önlemler ve politika yapıcıların net iletişiminin tahminlerin üzerinde olduğu vurgulandı.

HSBC, enflasyonun Mayıs ayında yüzde 75 ile zirve yapacağını öngörürken, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 48 olarak belirtti. Cari açığın bu yıl 30 milyar dolar civarında olabileceği raporda aktarılan beklentiler arasında yer alırken, Türk Lirası'ndaki stabilizasyon ve Merkez Bankası rezervlerindeki iyileşmenin dış dinamikler konusunda yatırımcıları rahatlattığı ifade edildi.

Ayrıca raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Mart ayındaki 500 baz puanlık faiz artışının büyük ölçüde TL'deki zayıflıktan kaynaklandığı belirtilerek, enflasyonist baskıların yüksek kaldığı ancak TL'nin dengeli seyrettiği bir ortamda TCMB'nin beklemede kalacağı öngörüsünde bulunuldu.