Hollanda çip üretim araçlarının ihracat kısıtlamasını genişletti

PAYLAŞ
  • Hollanda hükümeti, yarı iletken üretim ekipmanlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişleterek daha fazla ASML makinesini kapsama aldı.
  • Bu kapsamda, belirli çip üretim araçlarının ihracatı için lisans alma zorunluluğu getirildi. Karar, güvenlik risklerine karşı alınmış olup, özellikle jeopolitik gelişmeler bu konuda etkili oldu.
Hollanda çip üretim araçlarının ihracat kısıtlamasını genişletti
Fotoğraf: Reuters

Hollanda hükümeti, gelişmiş yarı iletken üretim ekipmanlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını genişlettiğini ve ASML'nin daha fazla makinesini kısıtlama altına aldığını duyurdu.

Artık daha fazla türde çip üretim aracı, şirketlerin ekipmanlarını ülke dışına ihraç etmek için Hollanda hükümetinden lisans almak zorunda kalacakları anlamına gelen gerekliliklere tabi.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma Bakanı Reinette Klever yaptığı açıklamada, "Bu kararı güvenlik nedeniyle aldım. Teknolojik ilerlemelerin, özellikle mevcut jeopolitik bağlamda, bu özel üretim ekipmanlarının ihracatıyla ilgili artan güvenlik risklerine yol açtığını görüyoruz" dedi.

Genişletilmiş kısıtlamalar, Hollanda hükümetinin geçen yıl gelişmiş yarı iletken ekipman ihracatına yönelik ilk büyük ihracat kısıtlamalarını getirmesinin ardından geldi.