Hindistan'da zenginlik dengesi değişiyor: Milyarderlerin yaşı küçülüyor, sayıları artıyor

PAYLAŞ
  • Hindistan'da geleneksel iş liderlerinin yanında artık spor, eğlence ve teknoloji gibi farklı sektörlerden yeni zenginler öne çıkıyor. Ülkenin büyüyen ekonomik gücüyle birlikte, zenginler yalnızca büyük şehirlerden değil, sanayi bölgelerinden de geliyor.
Hindistan'da zenginlik dengesi değişiyor: Milyarderlerin yaşı küçülüyor, sayıları artıyor

Kısa süre önce hayatını kaybeden Ratan Tata, Ambani ve Adani aileleriyle birlikte Hindistan'da zenginlik ve etki açısından bilinen en ünlü isimler arasında. Ancak bu isimler, ülkenin büyüyen yeni zengin nüfusunu temsil etme konusunda giderek daha az etkili hale geliyor.

Client Associates’ın kurucu ortağı Himanshu Kohli, CNBC’ye verdiği demeçte, Hindistan'ın zenginlerinin artık sadece Tata, Birla veya Ambani gibi geleneksel holding liderlerinden oluşmadığını, birçok farklı sektörden iş insanlarının zenginler listesine girdiğini belirtti.

Kohli, spor, sinema, ünlüler, yatırım bankacıları ve özel sermaye profesyonellerinin de ciddi servet biriktirdiğini vurguladı. Ayrıca, şirketlerde büyük değer yaratan üst düzey profesyonellerin de zenginler arasında yer aldığını ifade etti. Bu kişiler, yaşamları boyunca 50 ila 200 milyon dolar arasında servet yaratabiliyor.

Marcellus Investment Managers’ın kurucu ortağı Pramod Gubbi de halka arzlar veya start-up’larını büyük şirketlere satarak servet elde eden girişimcilerin sayısının arttığını belirtti. Hindistan'daki startup sayısı 2021'de 20.000 iken, 2023'te 34.000'in üzerine çıkarak yüzde 71,5 oranında bir artış gösterdi.

Hindistan'da ultra zengin bireylerin (net serveti en az 30 milyon dolar olan kişiler) sayısı, 2023 yılında yüzde 6,1 artarak 13.263'e ulaştı. Knight Frank raporuna göre, bu sayının 2023-2028 yılları arasında yüzde 50,1 artması bekleniyor.

Kohli’ye göre, Hindistan’da her gün 1 milyon dolarlık servete sahip bir kişi doğarken, 30 milyon dolar ve üzeri servete sahip 3 kişi daha zenginler arasına katılıyor.

Gubbi, Hindistan’daki zenginlerin yaş ortalamasının geçmişte 50'nin üzerinde olduğunu ancak günümüzde 30’lu ve 40’lı yaşlarda milyonerlerin yaygınlaştığını belirtti. Ayrıca, zenginlerin sadece büyük şehirlerde değil, Pune, Haydarabad ve Ahmedabad gibi ikinci ve üçüncü kademe şehirlerde de ortaya çıktığını söyledi.

Hindistan'da zengin nüfus ekonomik büyüme ile artıyor

Hindistan'ın zengin nüfusu, ülkenin ekonomik büyümesiyle paralel bir şekilde artıyor. 2027’ye kadar dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olması beklenen Hindistan, güçlü sermaye birikimiyle zengin bireylerin oluşumunu hızlandırıyor.

Fiziksel varlıklardan (altın ve arazi gibi) finansal varlıklara (hisse senetleri ve yatırım fonları) geçiş, Hindistan'daki servet artışının ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Bu geçiş, özellikle gayrimenkul sektöründeki kayıt dışı işlemlerin azalmasıyla destekleniyor.