Şimşek'ten likidite mesajı: Gerekirse borçlanacağız

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, fazla likiditenin çekilmesi konusunda Merkez Bankası'yla yakın çalışacaklarını ve ne gerekiyorsa yapacaklarını kaydetti. Şimşek, "Merkez Bankası ihtiyaç duyarsa likiditeyi çekmek için borçlanacağız" dedi.
  • Enflasyonla mücadeleye yönelik mesaj veren Şimşek, "Biz dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz. Başlangıçta baz etkisiyle hızlı şekilde inecek. Eylülde yüksek ihtimal 40'lı rakamları görebiliriz" diye konuştu.
  • Rezervlerde yakında swap hariç pozitif seviyenin görüleceğini kapdeden Şimşek, cari açığın mayıs itibarıyla milli gelire oranla yüzde 2,5'in altına ineceğini söyledi.
Şimşek'ten likidite mesajı: Gerekirse borçlanacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı (HUV) tarafından düzenlenen “Enflasyonla Mücadele ve Merkez Bankacılığı” konulu panelde konuştu.

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Yılın ikinci yarısından itibaren ticaret ortaklarımızda toparlanma bekleniyor. Emtia fiyatları göreceli olarak stabil kalabilir.

Yapısal dönüşüm kazanımları kalıcı hale getirecek. Bütün amaç sürdürülebilri yüksek büyüme ve toplumsal refah. Fiyat istikrarı olmazsa olmazdır. Kaynakların etkin şekilde verimli alanlara tahsisi fiyat istikrarını gerektirir. Daha adil bir gelir dağılımı açısından da fiyat istikrarı önemli. Türkiye'nin tek önceliği var, o da fiyat istikrarı.

"Eylülde enflasyonda yüzde 40'lı rakamları görebiliriz"

Enflasyonu nasıl düşüreceğiz? Bulunduğumuz noktada enflasyonu tek hanelere ve düşük tek hanelere indirilmesi çok ciddi bir iş. Zaman gerektiriyor. Biz Haziran 2023'ten bu yana ilk yılımızı geçiş dönemi olarak tanımladık. Kredibilite inşası ve para politikasının inşası için geçiş dönemi olarak öngördük. Bunu ilk günden kamuoyuyla paylaştık. Bu geçiş dönemi bu ay itibarıyla sona erdi. Biz dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz. Başlangıçta baz etkisiyle hızlı şekilde inecek. Eylülde 40'lı rakamları görebiliriz, yüksek ihtimal. Süreç uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir.

"Fazla likiditenin çekilmesi için MB ile yakın çalışacağız"

Maliye politikası olarak bütçe açığını daha düşük seviyede tutarken, bir taraftan da fazla likiditenin çekilmesi konusnuda Merkez Bankamıza yakın çalışacağız. Ne gerekiyorsa yapacağız. Merkez Bankamız ihtiyaç duyarsa, Hazine ve Maliye olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız, biz dönem dönem yaparız. Kredi büyümesinde yavaşlama var.

"Aylık enflasyonda patikaya oturuyoruz"

Aylık enflasyonda tekrar bir patikaya oturuyoruz, bizim hedeflerimize yakın bir patika, piyasa henüz o noktada değil, biz yönetilebilir olduğuna inanıyoruz; gerektiğinde ilave adımlar da atılacak.

Bütçe açığını gelecek yıl yüzde 3'ün altına çekmekte kararlıyız. Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik. Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız devam ediyor. Kayıt dışı ile mücadele için bir eylem planı açıklamayacağız, fiilen mücadelemizi yapacağız.

"Cari açıkta hedef kalıcı olarak yüzde 2,5'in altına çekmek"

Cari açık bu sene çok büyük ihtimalle milli gelire oranla yüzde 2,5'in altına düşecek, mayıs ayı itibarıyla muhtemelen oradayız. Hedefimiz kalıcı olarak cari açığı yüzde 2,5'in altına çekmek.

Üçüncü çeyrekten itibaren iç talebin yumuşacağını öngörüyoruz. Çıktı açığı önümüzdeki aylarda dezenflasyonist bir noktada olmaya başlayacak. Cari açıkta muazzam bir iyileşme var, bu devam edecek.

Enflasyon beklentilerinde iyileşme var. Önümüzdeki aylarda enflasyon düşünce beklentililerin hedeflere yakınsadığını göreceğiz.

"Üç yılda taahhüt edilen kaynak 60 milyar dolar"

Dış finansmana erişim sorunu büyük oranda çözülmüş durumda. Önümüzdeki üç yılda en az 60 milyar dolar taahhüt edilmiş kaynak var. Bu kaynağa sıcak para, carry trade diyemezsiniz. Oldukça da uygun maliyetli. Eleştirileri saygıyla karşılıyoruz ama bu program çalışıyor. Portföy hareketlerinde olumlu ayrışma var.

KKM'den piyasaları bozmadan çıkacağız. Çok iyi bir yoldayız. TL mevduatlarda artış iyi durumda.

"Yakında swap hariç pozitif rezerve geçeceğiz"

Merkez Bankası rezervleri yakında swap hariç pozitif rezerv noktasında olacağız. Rezervle ilgili kaygılar önemli ölçüde gündem maddesi olmaktan çıkacak.

"Kur oynaklığında düşüş var"

Türkiye'nin risk priminde ciddi azalış var. Türkiye'nin risk priminde 440 puanlık düşüş var. Kur oynaklığında düşüş var. Piyasa bugün itibarıyla bizi BB civarında notla fiyatlamaya başladı.

Çalışan programın geçici heves olmaması için yapısal dönüşüme ihtiyacımız var. Son 30 yılın beş yıllık küresel büyüme tahminiyle karşı karşıyayız. Küresel büyümeyi orta vadede aşağı çekecek iki faktör ticarette korumacılık ve yüksek kamu borçları. Büyümeyi yukarı itecek faktörler yapay zeka kullanımı üzerinden yüksek verimlilik ve yapısal reformlar. Türkiye olarak bizim yapısal reform gündemimiz var.