Harvard Üniversitesi'nin bağış fonu 2024 mali yılında 53,2 milyar dolara yükseldi

PAYLAŞ
Harvard Üniversitesi'nin bağış fonu 2024 mali yılında 53,2 milyar dolara yükseldi

Harvard Üniversitesi dünyanın en büyük üniversite bağış fonuna sahip.

Harvard Üniversitesi’nin bağış fonu, 2024 mali yılında 53,2 milyar dolara yükseldi. Yatırımların güçlü getirilerine rağmen, kampüsteki antisemitizmle başa çıkma konusunda yapılan protestolar nedeniyle bağışlar üçte bir oranında azaldı.

Yatırım getirileri hedefleri aştı

Harvard Management Co, 30 Haziran'da sona eren mali yılda yüzde 9,6’lık getiri elde ettiğini açıkladı. Bu getiri, üniversitenin uzun vadeli yüzde 8’lik hedefini aşarak başarılı bir performans sergiledi. Bir önceki mali yılda, bağış fonu yüzde 2,9’luk bir getiri elde etmiş ve 50,7 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahipti.

Üniversite, varlıklarının yüzde 39’unu özel sermaye yatırımlarına, yüzde 32’sini hedge fonlarına ayırdı ve her iki portföy de güçlü performanslarıyla öne çıktı. Okul ayrıca varlıklarının yüzde 14’ünü halka açık hisse senetlerine yatırdı. Bu getiri, Ivy League okullarının yatırım stratejilerinin önemli bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kampüste antisemitizm protestoları

Harvard gibi Ivy League okullarının yatırımları, uzun yıllardır hedge fonlar ve özel sermaye fonlarına yatırımların öncüsü olarak dikkat çekiyor. Ancak, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından üniversitelerin antisemitizm ve İslam karşıtlığına yönelik tutumları nedeniyle, kampüslerde yaşanan huzursuzluklar bu yatırımları daha da dikkatle izlenen bir konu haline getirdi.

Columbia Üniversitesi yüzde 11,5, Brown Üniversitesi ise yüzde 11,3’lük bir getiri elde etti. Ancak bu Ivy League fonlarının getirileri, yüzde 22,7 artan S&P 500 endeksiyle kıyaslandığında daha düşük kaldı.

Harvard’ın risk toleransı artırıldı

Harvard Management Co CEO’su N.P. “Narv” Narvekar, üniversitenin risk toleransının diğer özel okullara göre daha düşük olduğunu, ancak 2021'de risk seviyesinde yapılan orta düzeyde bir artışın getirileri olumlu etkilediğini belirtti. Narvekar, üniversite ile yapılan görüşmelerin devam ettiğini ve gelecekte daha fazla risk toleransının gerekip gerekmediğinin tartışıldığını ekledi.

Bağışlarda düşüş yaşandı

Bağış fonu, üniversitenin işletme bütçesine 2,4 milyar dolar katkıda bulunarak, bu fonun mali yardım, akademik personel maaşları ve araştırma girişimlerini finanse ettiğini belirtti. Ancak, güçlü getiriler elde edilmesine rağmen, bağış fonuna yapılan katkılar 561 milyon dolardan 368 milyon dolara düştü. Öte yandan, cari harcamalar için yapılan bağışlar yüzde 9 artarak 528 milyon dolara yükseldi.

Kriz nedeniyle bağışlarını durduranlar oldu

Aralarında hedge fon yöneticisi Kenneth Griffin’in de bulunduğu birçok önemli bağışçı, kampüsteki kriz nedeniyle bağışlarını durdurdu. Harvard Başkanı Alan Garber, “Üniversite, geçen yılın olaylarının öne çıkardığı uzun süreli zorluklara yanıt verirken, mezunlar ve diğerleri, kurumun geleceğine yönelik hem endişelerini hem de ilgilerini artan destek seviyeleriyle gösterdiler” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: cnbce.com