Harris'in enflasyon planı gıdada fiyat artışlarını yasaklamak

PAYLAŞ
  • Harris, büyük şirketlerin gıda fiyatlarında haksız kâr elde etmesini önlemek için federal yasak öneriyor.
  • Plan, Biden yönetiminin kurumsal birleşmeleri ve fiyat artışlarını hedef alan çabalarıyla örtüşüyor.
  • Harris, enflasyon sorumluluğunu kurumsal Amerika'ya kaydırmayı amaçlıyor, seçmen desteği kazanmayı hedefliyor.
Harris'in enflasyon planı gıdada fiyat artışlarını yasaklamak

Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Cuma günü yapacağı bir konuşmada, gıda ürünlerinde kurumsal fiyat artışlarına karşı federal bir yasak getirilmesi çağrısında bulunacak. Harris'in bu adımı, Amerikan tüketicilerinin temel ihtiyaç maddelerinde artan maliyetlerinden büyük şirketleri sorumlu tutma çabası olarak görülüyor.

Biden yönetimiyle örtüşen adımlar

Harris'in bu planı, Biden yönetiminin son birkaç yıldır sürdürdüğü kurumsal birleşmeleri ve fiyat artışlarını hedef alan çabalarla büyük ölçüde örtüşüyor. Bu çabalar arasında et sektöründe daha fazla rekabeti teşvik etme girişimleri ve Federal Ticaret Komisyonu'nun bu yıl iki büyük market zinciri olan Kroger ve Albertsons arasındaki birleşmeyi engelleme girişimi yer alıyor.

Enflasyonun sorumluluğunu şirketlere yönlendirme

Harris'in ekonomik gündeminin merkezinde, yüksek enflasyonun sorumluluğunu kurumsal Amerika'ya kaydırma çabası yer alacak. Harris, başkan seçilmesi halinde, ilk 100 gününde büyük şirketlerin tüketicileri haksız yere istismar ederek gıda ve bakkaliye ürünlerinde aşırı kâr elde edemeyeceklerini belirten federal bir yasak getirmeyi amaçlıyor.

Kampanya yetkilileri, Federal Ticaret Komisyonu'na fiyat sabitleme yapan şirketlere ağır cezalar uygulama yetkisi verilmesini ve et tedarik zincirindeki fiyat artışlarının daha sıkı denetlenmesini öngören planların da Harris'in ekonomik ajandasının bir parçası olduğunu belirtti. Ayrıca Harris'in, konut maliyetleri ve reçeteli ilaç fiyatlarıyla ilgili planlarını da Cuma günü açıklaması bekleniyor.

Ekonomik arka plan ve Harris'in stratejisi

Harris'in bu çabası, enflasyon ve fiyatlar konusundaki zorlukları hafifletmeyi amaçlıyor. Biden yönetiminin ilk iki yılında fiyat artışları hızla yükseldi, ancak yıllık enflasyon oranı bu hafta ilk kez %3'ün altına düştü.

Ekonomistler, fiyat artışlarını pandemiyle ilgili küresel tedarik zinciri sorunları ve Federal Rezerv ile Kongre'den gelen ekonomik teşvikler gibi bir dizi faktöre bağlıyor. Ancak, Harris bu fiyat artışlarının sorumluluğunu güçlü şirketlere yönlendirmeyi hedefliyor. İlerici gruplar da Harris'e bu argümanı daha güçlü bir şekilde benimsemesi için baskı yapıyor.

Beyaz Saray Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin yaptığı bir analiz, kurumsal birleşmelerin son dönemdeki yüksek market fiyatlarına katkıda bulunduğunu, ancak bunların fiyat artışlarının çoğunun sorumlusu olmadığını ortaya koydu. Harris ise, kurumsal açgözlülüğe karşı mücadele ederek bu konuda daha ileri gitmeyi planlıyor.

Harris, Cuma günü yapacağı konuşmada, California başsavcısı olarak görev yaptığı dönemde kurumsal açgözlülük ve fiyat artışlarına karşı elde ettiği başarıları da vurgulayarak, orta sınıf için savaşma taahhüdünü dile getirecek.

Kaynak: cnbce.com