Haluk Bürümcekçi: Mevduat faizlerinde zirveyi geçtik

PAYLAŞ
  • Ekonomist Haluk Bürümcekçi, CNBC-e yayınına katılarak soruları yanıtladı. Börümcekçi, mevduat faizlerinde zirvenin geride kaldığını aktardı.
  • Börümcekçi şimdiki veriler ışığında yıl sonunda doların 40'ın altında kalacağını tahmin ettiğini söyledi.
Haluk Bürümcekçi: Mevduat faizlerinde zirveyi geçtik

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, CNBC-e'deki Kazandıran Strateji programına katılarak Güzem Yılmaz Ertem'in sorularını yanıtladı.

Haluk Bürümcekçi'nin açıklamalarından satır başları:

Fed’in faiz kararı

Fed'in faiz indirme sayısını ikiye düşürmesi bekleniyor ama bir süpriz yapıp bir indirirse bir sıkıntı olabilir. Dezenflasyonda güvenleri sarsılmış durumda. Veriye bağlı hale geldi Fed. TÜFE verisi de önemli. Uzaktan makro resme baktığınızda dezenflasyondan emin olmak için hem büyümenin hem istihdamın belirgin yavaşlıyor olması. PMI endeksine baktığımızda mayısta aktivitenin güçlendiğini gördük. Bunu da kalıcı bir şekilde görmeden faiz indirimi çok mümkün olmaz.

Türkiye’nin 'risk' görünümü

Benim görüşüm net. Ben daha çok piyasa fiyatlamasına önem veriyorum. Ratingçiler sonradan gelir. Sayın Şimşek de bu yaklaşıma benzer bir yaklaşım gösterdi. Piyasa fiyatlamasının kalıcılığından emin olmak istiyor ratingçiler. O yüzden daha yavaş gidiyor. Bu işin zirve noktasını 2013'te gördük. Tahvil faizleri tek hanedeydi, ratingler de zirvedeydi. Yatırım yapılabilirin alt kademelerine geldik. Bazen iki kademe artışlar bile görebiliriz.

Kurumlararasındaki farklılaşma da belirginleşirse orada da kademe artabilir. Frank Gill konferansta şöyle bir şey söyledi: 'Yatırım yapılabilire ulaşmada döngü 7 yıl sürüyor' dedi. Bana biraz fazla geldi ben o kadar kötümser değilim.

Türkiye gri listeden çıkar mı?

Mayıs seçimindeki süreçten sonra ABD'yle ilişkiler iyi yöne gitmeye başladı. BRICS şu aşamada sürpriz olur. Bunun dışında AB üyeliği süreci çok önemli. Bu sadece bize bağlı değil. Avrupa'da aşırı sağın yükselişi görüldü.

Gri listeyi bence piyasa fiyatladı. Eğer çıkamazsak bir etkisi olur.

Mali politikada beklentiler

Maliye politikası siyasi bir konu. Tahvil konusunda girişlerin güçlü olması, faiz seviyelerinin cazip olmasından kaynaklanıyor. Mali politikada gider tarafında açıklanan pakette 100 milyar gibi bir rakam çıktı. Şimdi gelir tarafında bir çalışma yapılıyor orada da 200 milyar gibi bir rakam duydum. Toplamda 300 milyar bence yeterli değil. Bu vergiyi artırın çağrısı değil. Enflasyonist bir vergi artışını da dezenflasyonist ortamda görmememiz lazım. Ciddi sübvansiyonlar var enerji tarafında. Bunlar nasıl kaldırılacak bilemiyorum.

Bankalarla swaplar büyüdüğünde açık piyasa işlemleri azalmak durumda oluyordu hatta bazıları sıfıra düşüyordu. Swaplar azalınca bankalar piyasaya dönüyor. Orada da zorunlu karşılık artırımına gidildi.

Bankaların fonlama ihtiyacı çok fazla o da ağırlıkla TL mevduatla sağlanıyor. Mevduat faizlerinde zirveyi geçtik. Bundan sonra geriye gelir. Bence o seviyeleri göremeyeceğiz. Dövizde ters dolarizasyon eğilimi var, TL likiditesi bollaşıyor. Yurtdışında da TL bol. Belki yeni önlemler düşüşü yavaşlatabilir.

Dolar TL sene sonunda ne olur?

Şu anda gidişe baktığımızda yıl sonunda 40'ın çok altında bir gidiş var. Bundan sonra biraz hızlanmasını bekliyorum ama gidiş 40'ın altında gözüküyor. Bu her zaman beklendiği gibi gitmeyebilir. Merkez Bankası döviz almasa kur yerel seçimlerden sonra 29 ve altı olmuştu.

Kur - enflasyon ilişkisi

Geçişkenlik artış eğilimlerinde yüzde 40-50'ye kadar çıkıyor. Geçmişteki ortalaması 15-20'ydi. Kurun düştüğü ve yatay kaldığı durumda aşağı doğru geçişkenlik bu kadar güçlü olmayabilir. Hizmet enflasyonundaki katılığı geçmişe endeksleme en büyük sorun. Orada iç talep görünümü belirler. Kur çok etkili değildir etkisi tabii vardır ama mal fiyatları gibi değildir. Orada enflasyonun düşeceğine dair inancı artırmanız ve iç talebi kontrol altına almanız lazım. Bununla ilgili çok güçlü işaretler ben henüz görmüyorum. Olursa dezenflasyona katkı verir.