GSS borçları faizleriyle siliniyor
- Sosyal güvenlik düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Meclis’e sunulan 28 maddelik teklife göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait GSS borçlarının tamamı siliniyor. Düzenlemeden yaklaşık 400 bin kişi faydalanacak.
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, sosyal güvenlik düzenlemelerini içeren teklifin ayrıntılarını açıkladı. Bugün Meclis’e sunulan 28 maddelik teklifteki önemli başlıklar şöyle:
400 bin kişinin GSS borçları faiziyle siliniyor
Genel Sağlık Sigortası borçları düzenleniyor. Daha önceki yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına karşın 1 Ocak 2015 öncesine zorunlu sağlık sigortası prim borçlarının tamamı siliniyor. Yaklaşık 400 bin kişinin yararlanacağı düzenlemeyle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşacak.
Engelli vatandaşların emekliliği
Engelli vatandaşların emekliliği yeniden düzenleniyor. Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemlerinin 5510 sayılı Kanun kapsamında çalışma gücü kaybına göre belirlenmesi ve tüm uygulamanın SGK tarafından yürütülmesi sağlanıyor.
Ahilik sandığı ertelendi
Ahilik sandığı düzenlemesinin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2028 tarihine ertelenmesi öngörülüyor.
İlaç temini kolaylaşacak
Yurt dışından temin edilen tıbbi ürün istisnasına açıklık getirilerek temin kanallarının artması ile hastaların ilaca erişimi kolaylaşacak, hayati önemi haiz ilaçlara erişiminde sıkıntı yaşanmayacak ve hastaların ilaç fiyat farkları ödemesi gibi sebeplerden doğabilecek hasta mağduriyetlerinin önüne geçilecek.
Aile hekimliğinin işlevi artıyor
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının mesai dışında aile hekimlerince sunulması, yabancılara sunulan birinci basamak sağlık hizmetlerinin ücretlendirilmesi ile özel amaçlı raporların daha düşük bedelle aile hekimlerince düzenlenmesi; bahsi geçen tüm ücretlerin döner sermayeye aktarılacak. Aile hekimliğince verilen bazı raporlar (ehliyet raporu gibi) ücretli hale gelecek. Sevk almadan ikinci üçüncü basamağa gidenlerden katkı payı alınması, aile hekimliğinden sevk alınması halinde yarısı kadar pay alınması öngörülüyor. Hastanelere yığılmanın engellenmesi hedefleniyor.
İş göremezlik ödenekleri
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası eşitlik ilkesi gözetilerek geçeci iş göremezlik ödenekleri hesabında son 12 aylık sürenin dikkate alınması ve son 12 ayda 180 günden az hizmeti olanların geçici iş göremezlik ödeneklerine ilişkin üst sınırın korunması düzenleniyor.
Prim teşvikinde düzenleme
Vergi ve sosyal sigorta primlerini düzenli ödeyen işverenler için uygulanan 5 puanlık prim teşviki de yeniden düzenleniyor. Prim teşviki 5 puandan 4 puana düşürülüyor. İmalat sanayiinde ise 5 puan uygulaması sürecek.
Teklifteki düzenlemeye göre, 2008’den buyana devam eden 5 puan prim teşviki 4 puana indirilirken, imalat sanayii sektöründe 2026 yılı sonuna kadar 5 puan prim teşviki sürecek. Cumhurbaşkanı, imalat sektöründeki 5 puanlık prim teşvikini 2027 yılına kadar uzatmaya yetkili olacak.
Beş puanlık prim teşvikinin 2024 yılında devlete maliyeti 215 milyar lirayı buluyor.
Teklifin gerekçesinde, işverenlere çeşitli adlar altında 15 prim indirimi, teşvik ve destek uygulaması bulunduğuna dikkat çekiliyor.