Gri liste kararı beklenirken Şimşek'ten 'Başardık' mesajı

PAYLAŞ
  • Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gri liste kararı beklenirken sosyal medyadan, "Başardık" mesajını paylaştı.
  • Türkiye 2021 yılında Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF) gri listesine alınmıştı. Türkiye saatiyle 12.00'de FATF'nin gri liste kararını açıklaması bekleniyor.
Gri liste kararı beklenirken Şimşek'ten 'Başardık' mesajı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Başardık" dedi.

Bakan Şimşek tek kelimelik mesajında başka detay vermedi.

Bakan Şimşek Singapur'a giderek Türkiye'nin gri listeden çıkartılması için yapılacak toplantıya katılmıştı.

CNBC-e Ankara Temsilcisi Fırat Gazel, Şimşek'in tweetini yorumladı. Gazel, "Bizim edindiğimiz bilgiler iki ülkenin yeni dönemde gri listede yer almayacağı gösteriyor. Biri Türkiye, diğeri Jamaika. Saat 12.00'de iki ülkenin gri listeden çıktığı açıklanacak" dedi.

Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF), bugün Singapur'da yapılacak genel kurul toplantısında Türkiye'nin "gri listeden" çıkarılmasına ilişkin kararını açıklayacak. Açıklamanın TSİ 12.00'da gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye 2021'de gri listeye alınmıştı

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri liste tabir edilen listeye almıştı.

Türkiye 40 standardının 39'u ile uyumlu. FATF'tan bir heyet geçen ay, Türkiye'nin kara para aklama ve yasa dışı finansmanın önlenmesine ilgili uygulamalarını yerinde değerlendirme için ülkeyi ziyaret etmişti.

Gri liste nedir?

Kara para aklama, terörün finansmanı ve yayılmanın finansmanının önlenmesi konusunda FATF (Kara Paranın Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü) tarafından yakın izlemeye alınmış ülkelerin bulunduğu listedir. Bu listede yer alan ülkeler stratejik eksiklikleri gidermek için FATF ile aktif olarak çalışır.

FATF'ın bir yargı yetkisini artırılmış izleme altına alması, ülkenin belirlenen stratejik eksiklikleri kararlaştırılan zaman dilimleri içinde hızla çözmeyi taahhüt ettiği ve artırılmış izlemeye tabi olduğu anlamına gelir. Bu listeden çıkmak prestij açısından özellikle yabancı yatırımcıların o ülkeye herhangi bir sınır olmadan yatırım yapmaları konusunda önemli kabul edilir.

Kaynak: cnbce.com