Google'dan antitröst davası için yeni hamle: AdX'i satmayı teklif etti

PAYLAŞ
  • Google, AB'nin yürüttüğü rekabet soruşturmasını sona erdirmek amacıyla reklam pazarı AdX'i satmayı teklif etti. Ancak Avrupa'daki yayıncılar bu teklifi yetersiz buldu.
  • Avrupa Komisyonu'nun Google'a uygulamalarını durdurma talimatı verebileceği konuşuluyor. Varlık devri kararı ise daha sonraki bir aşamada gündeme gelebilir.
Google'dan antitröst davası için yeni hamle: AdX'i satmayı teklif etti

Alphabet'in kanatları altındaki Google, Avrupa Birliği (AB) tarafından yürütülen rekabet soruşturmasını sona erdirmek amacıyla önemli bir adım atarak reklam pazarı AdX’i satmayı teklif etti. Ancak Reuters'ın konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı habere göre, Avrupa’daki yayıncılar bu teklifi yetersiz bularak reddetti.

Google’ın reklam teknolojisi tarafı, geçen yıl Avrupa Yayıncılar Konseyi tarafından yapılan bir şikayetin ardından AB’nin rekabet düzenleyicilerinin dikkatini çekmişti. Bunun sonucunda Avrupa Komisyonu, Google’ın kendi reklam hizmetlerini kayırdığı gerekçesiyle, şirkete karşı dördüncü davasını başlattı.

Google, şimdiye kadar hiçbir antitröst davasında varlık satışı teklifinde bulunmamıştı. Antitröst davalarında yer alan üç avukata göre, teknoloji devi bu yıl ABD'de de benzer bir dava ile karşı karşıya.

ABD’li düzenleyici ise Google’ın AdX'i ve DFP'yi (DoubleClick for Publishers) içeren Ad Manager ürününü satmasını talep ediyor.

AdX, yayıncıların satılmamış reklam alanlarını gerçek zamanlı olarak reklamverenlere sunmasına olanak tanıyor. DFP (DoubleClick for Publishers), yayıncıların internet sitelerindeki reklam alanlarını yönetmelerini, planlamalarını ve optimize etmelerini sağlıyor.

Avrupa'daki yayıncılar, Google’ın yalnızca AdX’i devretme teklifini, şirketin reklam teknolojisi tedarik zincirinin neredeyse her aşamasında yer alması nedeniyle çıkar çatışmalarını çözmek için yetersiz gördü.

Konu hakkında bir açıklama yapan Google sözcüsü, "Daha önce de belirttiğimiz gibi, Avrupa Komisyonu’nun üçüncü taraf görüntülü reklam ürünlerimize yönelik davası, yoğun rekabet edilen ve hızla gelişen reklam teknolojisi sektörüne ilişkin hatalı yorumlara dayanmaktadır. Bu işimize bağlılığımız sürüyor" dedi.

Avrupa Komisyonu, Google’ın teklifine ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

AB Rekabet Şefi Margrethe Vestager, geçtiğimiz yıl Google’ın DFP ve AdX gibi satış tarafındaki ürünlerini devretmesini önermişti.

Kaynaklara göre, Komisyon’un Google’dan şimdilik varlık devrini zorunlu kılması beklenmiyor. Bunun yerine, önümüzdeki aylarda Google’a rekabete aykırı olduğu iddia edilen uygulamalarını durdurması talimatı verilebilir. Eğer şirket bu karara uymazsa, varlık devri gibi daha katı önlemler daha sonraki aşamalarda gündeme gelebilir.

Google, 2023 yılında 237,85 milyar dolarlık reklam geliri elde etti. Bu şirketin toplam gelirinin yüzde 77'sini oluştudu. Şirketin reklam gelirleri, arama hizmetleri, Gmail, Google Play, Google Maps, YouTube, Google Ad Manager, AdMob ve AdSense gibi geniş bir yelpazeden oluşuyor.