Google'a rakip olacak yeni hamle: ChatGPT'ye alışveriş özelliği eklendi

PAYLAŞ
  • OpenAI, ChatGPT'nin web arama özelliğini güncelleyerek kullanıcılara daha gelişmiş bir çevrim içi alışveriş deneyimi sunmaya başladığını duyurdu. Yeni özellikle birlikte ChatGPT kullanıcıları, ürün araması yaptıklarında önerilen birkaç seçeneği, bu ürünlerin görsellerini ve linklerine ulaşabilecek.
Google'a rakip olacak yeni hamle: ChatGPT'ye alışveriş özelliği eklendi

OpenAI, ChatGPT'nin web arama özelliğini güncelleyerek kullanıcılara daha gelişmiş bir çevrim içi alışveriş deneyimi sunmaya başladığını duyurdu.

Yeni özellikle birlikte ChatGPT kullanıcıları, ürün araması yaptıklarında önerilen birkaç seçeneği, bu ürünlerin görsellerini ve incelemelerini görebilecek, ayrıca doğrudan alışveriş sitelerine yönlendiren bağlantılara ulaşabilecek. OpenAI, kullanıcıların doğal dilde son derece spesifik sorular sorarak kişiselleştirilmiş sonuçlar alabileceğini belirtiyor.

Şu anda moda, güzellik, ev eşyaları ve elektronik gibi kategorilerde denemeleri sürdürülen bu özellik, pazartesi günü itibarıyla GPT-4o (ChatGPT’nin varsayılan yapay zeka modeli) üzerinden ChatGPT Pro, Plus ve Ücretsiz kullanıcılarla birlikte oturum açmamış kullanıcılar için de dünya genelinde kullanıma sunuldu.

Google'a karşı rekabette öne çıkma stratejisi

Bu hamle, OpenAI’nin Google’a karşı rekabette daha kişiselleştirilmiş ve kaliteli bir internet arama deneyimi sunma stratejisinin bir parçası. Google, çevrim içi alışverişten büyük gelir elde ediyor ancak arama sonuçlarında reklamların ön plana çıkması, kullanıcı deneyiminin yıllar içinde zayıflamasına neden oldu. OpenAI ise bu alanda daha sade ve kullanıcı odaklı bir sistem inşa etmeyi hedefliyor.

OpenAI, ChatGPT arama motorunun hızla büyüdüğünü belirtti. Şirkete göre kullanıcılar sadece geçen hafta ChatGPT üzerinden 1 milyardan fazla web araması yaptı.

Alışveriş sonuçlarının reklam içermediğini vurgulayan OpenAI, bu verilerin üçüncü taraflardan gelen yapılandırılmış meta verilere (fiyatlandırma, ürün açıklamaları ve kullanıcı yorumları gibi) dayandığını açıkladı. Şirket, bu alışveriş bağlantılarından herhangi bir komisyon almadığını da ekledi.

OpenAI, alternatif gelirlere açık

OpenAI CEO’su Sam Altman, daha önce ChatGPT’de reklama karşı olduğunu ifade etmişti. Ancak yakın zamanda Stratechery’den Ben Thompson’a verdiği röportajda, kullanıcı deneyimini bozmayacak “zevkli” reklamlar ve ChatGPT üzerinden yapılan satın almalardan alınacak komisyonlar gibi alternatif gelir modellerine açık olduğunu belirtti.

Yakın zamanda, ChatGPT’nin “hafıza” özelliği alışveriş deneyimiyle entegre edilecek. Bu sayede Pro ve Plus kullanıcıları, önceki sohbetlerine dayalı olarak daha kişisel ürün önerileri alabilecek. Ancak bu hafıza temelli alışveriş özelliği, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn’daki kullanıcılar için geçerli olmayacak.

Buna ek olarak, artık ChatGPT aramasında kullanıcılar soru yazmaya başladığında Google Arama’daki gibi “trend aramalar” da görüntülenecek. Yeni güncellemeyle birlikte ChatGPT arama özelliği, WhatsApp üzerinden de erişilebilir hale geldi. Kullanıcılar, WhatsApp aracılığıyla ChatGPT’ye mesaj göndererek güncel yanıtlar alabilecek.

Daha önce OpenAI, alışveriş odaklı bir başka girişim olan “Operator” adlı yapay zeka aracını test etmişti. Ancak yeni sistem, çok daha hızlı ve etkileşimli bir deneyim sunarak kullanıcıların doğal dilde ürün araması yapmasına olanak sağlıyor.