Google, OpenAI ve Apple'a karşı yapay zeka kozunu oynadı: Made by Google etkinliğinde öne çıkanlar

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Made by Google etkinliği düzenlendi. Etkinlik her ne kadar donanım etkinliği olsa da Android cihazlarda kullanılacak yapay zeka modeli Google Gemini AI ile ilgili geliştirmeler ve yeni özellikler de bu etkinlikte görücüye çıktı.
  • Google, yapay zeka ürünlerini daha fazla tüketiciyle buluşturmak istiyor. Bunun için de Gemini ile akıllı telefonlardaki asistan deneyimini tamamen yeniden inşa ettiğine vurgu yaptı.
Google, OpenAI ve Apple'a karşı yapay zeka kozunu oynadı: Made by Google etkinliğinde öne çıkanlar
Fotoğraf: Reuters

Haziran ayında Apple, yapay zeka teknolojisi Apple Intelligence'i tanıttı. Apple, OpenAI ile işbirliği yaparak, Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirdiğini duyurdu. Aradan geçen birkaç ayın ardından sıra Google'a geldi. Daha önce yapay zeka aracı Gemini'yi tanıtan Google, ilk yapay zeka destekli Android güncellemesini bu etkinlikte duyurdu.

Made by Google etkinliğinin odak noktası donanım ile ilgili yenilikler olsa da şirketin yapay zeka modeli Gemini de başrollerden biriydi. Etkinlik de yapay zeka ile başladı. Sahneye ilk çıkan isim Google'ın Cihazlar ve Hizmetlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Rick Osterloh oldu.

Osterloh, Google'ın Asistan'ını Gemini ile yenilediğine dikkat çekti ve bunun Google Asistan'ın piyasa sürülmesinden bu yana atılmış en büyük adım olduğunu söyledi. Şirket, Gemini'yi her telefonda herkes için kullanılabilir hale getirmek istiyor. Önümüzdeki dönemde Android 15 işletim sistemine sahip cihazlar Gemini'nin özelliklerine kavuşacak.

Daha fazla detay için Osterloh sahneyi Android'in başkanı Sameer Samat'a bıraktı.

Samat, akıllı telefonlarda yapay zeka destekli bir işletim sisteminin faydalarından bahsederek konuşmasına başladı. Gemini'nin sadece amiral gemisi telefonlar için değil mevcut tüm Android telefonlar için üretildiğine dikkat çekti.

Gemini ile asistan deneyimini yeniden inşa ettiklerini söyleyen Samat, "Böylece onunla başka biriyle konuştuğunuz gibi doğal bir şekilde konuşabilirsiniz. Niyetinizi anlayabilir ve karmaşık görevleri tamamlayabilir" dedi.

Google, daha önce Android’de bazı yapay zeka özelliklerini kullanıyordu. Ancak CNBC'ye göre bu yıl, cihazlara yüklenen büyük bir yapay zeka dil modelinin desteklediği yeni yeteneklere vurgu yaptığı ilk yıl oldu.

Samat'tan sonra sahneye Gemini deneyiminin başındaki isim Jenny Blackburn çıktı.

Blackburn en başta Gemini ve yapay zekanın sınıflarda ve eğitimde ne kadar verimli olabileceğinden bahsetti. Öğrencilerin yapay zekadan makalelerini eleştirmelerini isteyebileceklerini söyledi.

Google'ın Gemini'si metinden fotoğrafa, videodan ses çeşitli girdi türleriyle işlemler yapabiliyor.

Etkinlik esnasında Gemini'nin kullanıldığı akıllı telefon ile bazı demolar da yapıldı. Örneğin takvimdeki bilgileri kontrol edebilen Gemini, bir kişinin uçuşunun ne zaman olduğu sorulduğunda doğru yanıtı verebildi. Genel olarak Gemini, kullanıcının cihazdaki kişisel bilgilerini kullanabilecek. Tabii bunun için kullanıcının izin vermesi gerekiyor.

Bir sonraki demoda Gemini'den alışveriş listesinde espresso eklenmesi istendi. Gemini bunu da biraz gecikmeli de olsa Google'ın not uygulaması Keep'e kaydetti.

Gemini, kullanıcı için YouTube altyazılarından da bilgi toplayabiliyor. Bu da kullanıcıya videonun ana fikrini anlatmasını sağlıyor.

Gemini Live deneyimi

Google'ın Gemini'si çoklu arkadaş gruplarının olduğu konuşmalarda, telefonun bir ucunda, ortamın bir parçasıymış gibi davranabiliyor.

Kullanıcının onu aktif etmek için 'Hey, Google' demesine gerek kalmıyor. Böylece yapay zeka da doğal sohbetin bir parçası oluyor. Etkinlikte bunun da bir demosu yapıldı. Akış içinde yapay zeka sorulara tatmin edici yanıtlar verebildi. Bu özellik, etkinlikten itibaren, Gemini Advanced abonelerine ilk olarak İngilizce sunuluyor.

Google Pixel 9 ailesi tanıtıldı

Google, akıllı telefon ailesinin en yeni üyelerini Made by Google'da tanıttı. Google Pixel 9 ailesinde Gemini, yerleşik olarak gelecek. Gemini AI özellikleri ile gelecek modeller şöyle sıralanıyor: Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL ve Pixel 9 Pro Fold.

Telefonlarda yapay zeka kullanımını desteklemek için Google'ın en son işlemcisi Tensor G4 kullanılıyor. Bu işlemciye 16 GB RAM eşlik ediyor. RAM bir akıllı telefondaki yapay zekayı kullanabilmek için en önemli bileşenlerden biri. Google, RAM'in bir telefonun yapay zekayı çalıştırıp çalıştıramayacağını belirlemede önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Buna karşılık, yalnızca 2023′te piyasaya sürülecek üst düzey iPhone’lar Apple Intelligence’ı çalıştırabiliyor. Yapay zeka geliştiricileri, bunun eski iPhone’lara takılı RAM miktarının daha düşük olmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Son olarak Google, akıllı saati Pixel Watch 3'ü de tanıttı. Bu saat de telefon ile birlikte yapay zeka desteğinden güç alıyor ve yapay zekanın kullanıcının sağlık verilerine ulaşmasıyla antreman önerileri sunabiliyor.