Google, İngiltere'de rekabet kurallarını ihlal etmiş olabilir

PAYLAŞ
  • İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Google'ın çevrimiçi görüntülü reklamcılıkta sahip olduğu hakimiyeti kullanarak kendi reklam teknolojisi hizmetlerini öne çıkardığını ve bunun rekabete zarar verdiğini iddia etti.
Google, İngiltere'de rekabet kurallarını ihlal etmiş olabilir
Fotoğraf: AA

İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Google’ın dijital reklamcılık sektöründeki hakimiyetini kendi hizmetleri için kullandığından endişe ettiğini söyledi. CMA'ya göre Google, bu hakimiyeti kullanarak kendi reklam teknolojisi hizmetlerini öne çıkarıyor. Bu da rekabete zarar veriyor.

CMA’nın Cuma günü yayımladığı itiraz açıklamasında, Google'ın reklam teknolojisi uygulamalarının Birleşik Krallık’taki rekabeti olumsuz etkilediği yönünde geçici bulgulara ulaşıldığı ifade edildi.

Açıklamaya göre Google, çevrimiçi görüntülü reklamcılıkta sahip olduğu hakimiyeti kullanarak, kendi reklam teknolojisi hizmetlerini öne çıkarmak suretiyle rekabete zarar veriyor.

2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’taki binlerce yayıncı ve reklamverenin büyük çoğunluğu, yıllık 1,8 milyar sterlinin harcandığı bu pazarda, reklam alanlarını satmak ve satın almak için Google’ın teknolojisini kullanıyor.

CMA ayrıca, Google'ın bu sektördeki rakiplerini dezavantajlı duruma düşürdüğünü ve onların eşit koşullarda rekabet etmesini engellediğini vurguladı.

CMA’nın geçici uygulama direktörü Juliette Enser, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Birçok işletme, çevrimiçi reklamcılığı kullanarak gelir elde ediyor ve bu sayede dijital içeriklerini ücretsiz ya da daha uygun fiyatla sunabiliyor. Bu sitelerdeki ve uygulamalardaki reklamlar, Birleşik Krallık genelinde milyonlarca kişiye ulaşıyor, mal ile hizmetlerin alım satımına katkıda bulunuyor. Bu nedenle, bu ücretsiz içeriği mümkün kılan yayıncılar ve reklamverenlerin etkili bir rekabetten faydalanması ve dijital reklam alanı alım satımında adil bir anlaşma yapabilmeleri büyük önem taşıyor."

Bu, Google'a yapılan ilk suçlama değil.

Avrupa Birliği’ndeki düzenleyiciler, geçen yıl Google’ı antitröst kurallarını ihlal etmekle suçlamıştı. Ayrıca, endişelerini gidermek için şirketin bazı iş birimlerinin ayrılmasını talep edebileceklerini belirtmişlerdi.

ABD’de ise bir federal yargıç, ağustos ayında Adalet Bakanlığı’nın Google’ın uzun yıllardır arama ve metin reklamcılığı üzerinde tekel kurduğu yönündeki iddialarını kabul etti.

CMA’nın kararına göre, Google 2015’ten bu yana “Google Ads” ve “DV360” adlı reklam satın alma araçlarındaki hakimiyetini kötüye kullanıyor. Ayrıca, “DoubleClick For Publishers” yayıncı reklam sunucusundaki etkisini, reklam değişim platformu AdX’in pazar konumunu güçlendirmek için kullanıyor.

CMA’ya göre, Google’ın reklam teknolojisi yığınının merkezinde yer alan AdX, en yüksek ücretleri reklamverenlerden alıyor ve Google, platformda işlenen her tekliften yaklaşık yüzde 20 oranında pay alıyor.