Google ABD'deki tekel davasını kaybetti

PAYLAŞ
  • ABD'de federal bir yargıç, Google'ın web tarayıcısı operatörlerine ve telefon üreticilerine varsayılan arama motoru olmaları için milyarlarca dolar ödeyerek rekabeti bastırdığı argümanını destekledi.
  • Google'ın ana şirketi Alphabet'in tepe isimlerinden Kent Walker, şirketin karara itiraz etmeyi planladığını açıkladı.
Google ABD'deki tekel davasını kaybetti
Fotoğraf: Reuters

Google'ın ABD'de arama motoru tekelini korumak için yasa dışı uygulamalara başvurduğuna karar verildi. Washington'daki ABD Bölge Yargıcı Amit P. Mehta, dünya internet aramalarının yaklaşık yüzde 90'ına hakim olan Google'ın pazar hakimiyetini rakiplerini ezmek için kullandığı yönünde karar verdi.

Mehta'nın yayımlanan 276 sayfalık kararında şu sözlere yer verildi:

"Google bir tekelcidir ve tekelini sürdürmek için tekelci gibi davranmıştır."

Ayrıca şirketin davada faydalı olabilecek dahili mesajları yok ettiği de belirtildi.

Mehta; Adalet Bakanlığı, 38 eyalet ve bölgenin, Google'ın web tarayıcısı operatörlerine ve telefon üreticilerine varsayılan arama motoru olmaları için milyarlarca dolar ödeyerek rekabeti bastırdığı yönündeki temel argümanını destekledi.

Mehta, bunun şirketin arama sonuçlarına eşlik eden sponsorlu metin reklamlarında baskın konumunu sürdürmesine olanak sağladığını söyledi.

Google'ın ana şirketi Alphabet'in küresel işler başkanı Kent Walker, şirketin karara itiraz etmeyi planladığını açıkladı.

Adalet Bakanlığı Antitröst Şefi Jonathan Kanter, kararın gelecek nesiller için inovasyonun yolunu açtığını ve tüm Amerikalılar için bilgiye erişimi koruduğunu belirtti.

Google davası 2020'de açılmıştı

Hükümetin 2020'de açtığı bu dönüm noktası niteliğindeki dava, Google'ın genel arama pazarındaki payını güçlü giriş engelleri yaratarak ve hakimiyetini sürdüren bir geri bildirim döngüsü oluşturarak koruduğunu iddia ediyordu. Mahkeme, Google'ın Sherman Yasası'nın tekelciliği yasaklayan 2. maddesini ihlal ettiğini belirtti.

Bu karar, onlarca yıl sonra bir teknoloji şirketine karşı verilen ilk anti-tekel kararını işaret ediyor.

Mahkemeye göre genel arama hizmetleri, Google'ın geleneksel olarak Yahoo ile rekabet ettiği çekirdek arama motorunu kap. Genel arama metin reklamcılığı ise arama sonuçlarının yanında görünen metin reklamlarını ifade eder. Mahkeme, her ne kadar hem arama motoru konusunda hem metin reklamcılığı konusunda Google'ın tekel olarak faaliyet gösterdiğine karar verse de genel arama reklamcılığının bir pazar olmadığını ve bu nedenle burada bir tekel kontrolü olamayacağını belirtti.

Microsoft da tekel davasını kaybetti

Microsoft, 1998 yılında ABD Adalet Bakanlığı'nın ve 20 eyaletin açtığı tekel davasını kaybetmişti. Dava, Microsoft'un Windows işletim sistemi pazarındaki hakimiyetini kötüye kullandığı iddialarına dayanıyordu.

Davanın ana konuları, Microsoft'un Windows işletim sistemiyle birlikte Internet Explorer web tarayıcısını entegre ederek Netscape Navigator gibi rakip tarayıcıların pazar payını azaltmaya çalışması ve bilgisayar üreticilerini ve yazılım geliştiricilerini kendi yazılımlarını kullanmaları konusunda zorlamasıydı.

Davanın açılmasından 2 yıl sonra federal yargıç Thomas Penfield Jackson, Microsoft'un tekel yasalarını ihlal ettiğine ve bölünmesi gerektiğine karar verdi.

Ancak, 2001 yılında temyiz mahkemesi, Microsoft'un bölünme kararını bozdu ve davanın yeniden görülmesini istedi. Sonuç olarak, Microsoft ve Adalet Bakanlığı arasında 2001 yılında bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşma, Microsoft'un bazı iş uygulamalarını değiştirmesini ve rakip yazılımların Windows üzerinde daha iyi çalışmasını sağlamak için bazı düzenlemeleri yapmasını içeriyordu. Microsoft, bu anlaşma sonucunda bölünmekten kurtuldu ancak iş uygulamalarında önemli değişiklikler yapmak zorunda kaldı.