Golman Sachs: Elektrikli araç pazarında negatif şok dalgaları görülebilir

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Golman Sachs tarafından yayımlanan rapora göre elektrikli araç pazarında satışların düşmesine yol açacak bazı negatif şok dalgaları olması mümkün.
  • Banka bu negatif şok dalgalarının gerçekleşmesi durumunda küresel elektrik araç satışlarının 2024'te yüzde 2 düşebileceğini ve bunun pazarda arz fazlası yaratabileceğini öngörüyor.
Golman Sachs: Elektrikli araç pazarında negatif şok dalgaları görülebilir

Küresel ölçekte, otomotiv endüstrisi önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Özellikle elektrikli araç (EV) pazarındaki değişen dinamikler, sektörde yeni fırsatlar ve zorluklar ortaya çıkarıyor. Elon Musk’ın Tesla firması gibi küresel bilinirliğe ve finansal güce sahip şirketler, geleceğin araç tasarımlarını 'elektrik' temelli modeller üzerine kurgulamaya çalışırken, son birkaç yıldır elektrikli araçlara yönelik hızla artan ilginin son zamanlarda azaldığı görülüyor.

Goldman Sachs tarafından yayımlanan bir araştırma, küresel çapta hızla bilinirlik kazanan ve bireysel tüketim tercihlerde hızlı değişimlere neden olan 'elektrikli araç' çılgınlığındaki yavaşlamaya dikkat çekiyor. Bankanın Araştırma Analisti Kota Yuzawa imzalı bir rapora göre, elektrikli araç satışlarında gözlenen yavaşlama, sektördeki mevcut trendlerin yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor. Bu yavaşlamada rol oynayan ana faktörlerden biri, kullanılmış araç yani ikinci el araç konumuna düşen EV'lerin fiyatlarındaki olası düşüş endişesi. Özellikle, Birleşik Krallık'ta görülen keskin fiyat düşüşleri, diğer ülkelerdeki tüketicilerin de elektrikli araç satın alma kararlarını etkiliyor.

Diğer bir faktör ise, hükümetlerin elektrikli araç politikalarındaki belirsizlikler. Tüketici ve üreticiler için güvenilir bir gelecek planlamak, bu belirsizlikler nedeniyle zorlaşıyor. Geleneksel yakıt tüketimini hızla kesecek adımlardan kaçınan hükümetlerin elektrikli araçlar konusunda izlediği ve izleyebileceği muhafazakar tavırların elektrikli araç sahibi olmayı düşünenleri negatif yönde etkileyebileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, EV'lerin yaygınlaşmasıyla birlikte hızlı şarj istasyonlarının yetersizliği de endüstri için ciddi bir sorun haline geliyor. Elektrikli araç sahiplerinin menzil konusunda endişesi olduğu, istasyon ve altyapı yatırımlarının yetersizliğinin elektrikli araç satın alma konusunda istekli olanları düşünmeye itebileceği ifade ediliyor.

‘Sektördeki negatif büyüme arz fazlası yaratabilir’

Kota Yuzawa, negatif senaryoların beklentilere yansıtıldığını belirterek üç temel senaryo üzerinde durduklarını belirtti. Baz senaryoda, 2024 yılı için küresel araç satışlarının yüzde 21 artarak 11,9 milyon araca çıkması beklenirken, kötümser senaryoda küresel çapta satılan toplam elektrikli araç sayısının yüzde 2 düşüşle 9,7 milyon seviyesine gerileyeceği öngörülüyor. Araç satışlarında olası bir negatif büyümenin piyasada arz fazlası yaratabileceği de raporda aktarılan bilgiler arasında.