Goldman Sachs'tan Türk bankacılık sektörüne yeni değerlendirme

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • HSBC'nin ardından Goldman Sachs da Türk bankacılık hisselerine ilişkin hedef fiyatlarını yükseltti.
  • Amerika merkezli yatırım bankacılığı devi, Akbank için 86 TL, İş Bankası için 20 TL, Yapı Kredi için 42,50 TL, Garanti Bankası için ise 111 TL'lik hedef fiyat beklentisine sahip.
Goldman Sachs'tan Türk bankacılık sektörüne yeni değerlendirme

İngiltere merkezli HSBC'nin Türk bankacılık hisselerine ilişkin yayımladığı raporun ardından, bugün Amerika merkezli yatırım bankası Goldman Sachs da Türk bankalarını radarına aldı. Bankanın analistleri tarafından hazırlanan 30 Mayıs tarihli raporda, 2024'ün yüzde 50 politika faiziyle Türk bankaları için bir geçiş yılı olacağı beklentisi ifade edildi.

"TCMB faiz indirim döngüsünü 2025'te başlatabilir"

Yayımlanan raporda, Türk bankalarını makroekonomik bir çerçeveden analiz eden Goldman Sachs, 2025 yılında TCMB'nin faiz indirim döngüsüne başlayabileceğini öngördü. Bu durumun, Türk bankaları için net faiz marjını artıracağı belirtildi. Kurum, 2025 için swap maliyetleri hariç net faiz marjının özel bankalar için bir önceki yıla kıyasla 130 baz puan artarak yüzde 6'ya, kamu bankaları için ise yıllık 50 baz puan artışla yüzde 3,6'ya ulaşacağını tahmin ediyor. Bu modele göre, özel bankalar için enflasyondan arındırılmış özkaynak kârlılığının pozitif bölgeye geçeceği ifade edildi.

Goldman Sachs analistleri, özel sektör ve kamu bankalarının fiyat/kazanç oranlarına göre son 5 yıllık azami fiyat/kazanç oranına kıyasla yaklaşık yüzde 18-16 iskontolu olduğunu belirtti.

Özel bankalar için kamu bankalarına kıyasla daha pozitif bir görüşe sahip olduklarını belirten Goldman Sachs analistleri, Akbank için hedef fiyat beklentisini 72 TL'den 86 TL'ye, İş Bankası için 14,80 TL'den 20 TL'ye Yapı Kredi için ise 38 TL'den 42,50 TL'ye yükseltti.

Hedef fiyat revizyonlarında HSBC'nin özel olarak değindiği Garanti Bankası'na ilişkin olarak beklentilerini de güncelleyen Goldman Sachs, banka için beklentisini 91 TL'den 111 TL'ye yükseltti.

Amerika merkezli yatırım bankasının kamu bankası olan Vakıfbank ve Halkbank için hedef fiyatları ise sırasıyla 19 TL ve 15,60 TL seviyesinde bulunuyor.