Goldman Sachs: Marine Le Pen’in zaferi, Fransa'nın borç yükünü rekor seviyelere çıkartabilir

PAYLAŞ
  • Goldman Sachs'a göre Fransa'daki seçimlerde Marine Le Pen’in olası bir zaferi, Fransa'nın borç yükünü rekor seviyelere çıkartabilir.
Goldman Sachs: Marine Le Pen’in zaferi, Fransa'nın borç yükünü rekor seviyelere çıkartabilir

Amerika merkezli yatırım bankaası Goldman Sachs, Marine Le Pen'in Fransa seçimlerinde zafer kazanmasının, ülkenin borç yükünü 2 Dünya Savaşı sonrası enyüksek seviyeye çıkaracağı ve bu seviyenin yeni bir rekor olacağı konusunda uyardı.

Banka tarafından aktarılan bilgilere Marine Le Pen'in partisi olan National Rally'nin (RN) vergi kesintileri ve ekstra kamu harcamaları için öngördüğü 38 milyar Euro'luk planlar, Fransa'nın borç yükünü 2027 yılına kadar GSYİH'nın yüzde 111,6'sından yüzde 120'sine çıkaracak. Bu oran, en az 1950'den bu yana kaydedilen en yüksek seviye olacak.

Aktarılan bilgilere göre Fransız tahvil piyasaları, Başkan Emmanuel Macron'un, RN'nin Avrupa Parlamentosu seçimlerini ezici bir şekilde kazanmasının ardından erken seçim çağrısı yapmasından bu yana kargaşa içinde. Yatırımcılar, 30 Haziran ve 7 Temmuz'daki seçimlerin Macron'un cumhurbaşkanı olarak pozisyonunu tehdit etmeyecek olsa da, Ulusal Meclis'te RN'nin zaferine kapı açabileceği endişesi taşıyor. Bu durum, Le Pen'in partisinin vergi ve harcamalar üzerinde kontrole sahip olacağı anlamına gelebilir. Dolayısıyla ülkenin borç yükünün artması muhtemel.

Aşırı sağ parti, kademeli bir gelir vergisi kesintisi, üretim vergilerinin düşürülmesi ve gıda ve enerjide KDV indirimleri getirmeyi planlıyor. Goldman Sachs, bu tedbirlerin kamu bütçesine toplam 30 milyar Euro'ya mal olacağını öngörüyor. RN ayrıca bir servet vergisi de getireceğini belirtti, ancak Goldman Sachs bu vergiden sadece 2 milyar Euro toplanacağını tahmin ediyor.

Goldman Sachs'ın Avrupalı ekonomisti Alexandre Stott, yatırımcılara yazdığı bir notta, bu tedbirlerin toplamının, Macron'un partisinin seçimi kazanması halinde GSYİH'nın yüzde 113'ü seviyesinde istikrara kıyasla, Fransa'nın borç yükünü yüzde 120'ye çıkaracağını belirtti. Bu, 25 yıl önce, 2002'de GSYİH'nın sadece yüzde 60,3'ü olan Fransa'nın borç yükünün tam iki katına denk geliyor.