Girişim sermayesi yatırım fonlarına yeni düzenlemeler: Uluslararası yatırım sınırı artırıldı

PAYLAŞ
  • Girişim sermayesi yatırım fonları, riskin dağıtılması ve yatırım çeşitlendirilmesi amacıyla fon sepeti fonu yapısında ihraç edilebilecek.
  • Yurt dışında kurulu girişim şirketlerine yapılan yatırım sınırı yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.
  • GSYF'ler, şemsiye fonlar altında menkul kıymet ve gayrimenkul yatırım fonları gibi ihraç edilebilecek.
Girişim sermayesi yatırım fonlarına yeni düzenlemeler: Uluslararası yatırım sınırı artırıldı

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) III-52.4 sayılı Girişim Sermayesi Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde önemli değişiklikler yapıldı. Resmî Gazete'de yayımlanan bu değişiklikler, girişim sermayesi yatırım fonlarının (GSYF) daha çeşitli yatırım imkanları sunabilmesi için bir dizi yenilik getiriyor.

Risk dağıtımı ve yatırım çeşitlendirmesi

Yapılan düzenlemelerle, yatırımcıların doğrudan girişim şirketlerine yatırım yapmak yerine, GSYF'ler üzerinden risklerini dağıtarak yatırımlarını çeşitlendirebilmeleri sağlanıyor. Bu çerçevede, girişim sermayesi yatırım fonlarının en az yüzde 80'inin diğer GSYF katılma paylarından oluşabileceği fon sepeti fonu yapısında ihraç edilmesine izin veriliyor. Bu düzenleme, yatırımcıların daha önce yatırım almış ve yatırım turunu tamamlamış girişim şirketlerine yatırım yapabilmelerini de mümkün kılıyor.

Yurt dışı yatırım sınırlarının genişletilmesi

Ayrıca, yurt dışında kurulu, varlıklarının en az yüzde 51’i Türkiye'deki bağlı ortaklık veya iştiraklerden oluşan girişim şirketlerine yatırım yapma imkanı tanınıyor. Yatırımcıları ilgilendiren diğer değişiklikler arasında, yurt dışında kurulu girişim şirketlerine yapılan yatırım sınırının fon toplam değerinin yüzde 10’undan yüzde 15’e çıkarılması yer alıyor.

Fonların yönetimi ve yeni düzenlemeler

Fonların tedavüldeki katılma paylarının yurt dışındaki gerçek ve tüzel kişilerce sahip olunması halinde, bu oranın kademeli olarak yüzde 100’e kadar artırılabileceği belirtiliyor. Bununla birlikte, aktif toplamının en az yüzde 40'ı gayrimenkul veya gayrimenkule dayalı varlıklardan oluşan şirketler ile esas faaliyet konusu müteahhitlik olan şirketlerin, girişim şirketi olarak değerlendirilmeyeceği düzenleme kapsamında netleştirildi.

Yatırım alanlarına yönelik güncellemeler

Fonların yatırım yapabileceği alanlara yönelik sınırlamalar da güncellenmiş durumda. Diğer GSYF'lere fon toplam değerinin en fazla yüzde 25'i, girişim şirketi niteliğindeki halka açık şirketlerin borsada işlem görmeyen paylarına fon toplam değerinin en fazla yüzde 20'si ve GSYF katılma payına sahip yatırımcıların yönetim kontrolüne sahip oldukları şirketlere ve ilişkili taraflarına fon toplam değerinin en fazla yüzde 20'si oranında yatırım yapılmasına izin veriliyor.

Uygulama ve geçiş süreleri

Tebliğ ile ayrıca, fon katılma paylarının satış başlangıç tarihinden itibaren, fon toplam değerinin en az yüzde 80'inin girişim sermayesi yatırımlarına yönlendirilmesine kadar geçen sürede ve sonrasında yapılacak yatırımlarda, SPK’nın III-52.1 sayılı Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nde yer alan ihraççı sınırlamalarına uyulması gerektiği belirtiliyor. Fon katılma paylarının nitelikli yatırımcılara satışı sonrası kaynak taahhüdünün en geç bir yıl içinde tahsil edilmesi şartı da getiriliyor.

Şemsiye fon yapısı ve belgelerin sadeleştirilmesi

Değişiklikler, fonların başvuru süreçlerinin hızlandırılması amacıyla GSYF'lerin menkul kıymet yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları gibi şemsiye fonlar altında ihraç edilebilmesine olanak tanıyor. Ayrıca, fon bilgilendirme dokümanlarının sadeleştirilmesi ve yatırımcılarla fon ihraç sözleşmesinin imzalanması gibi yenilikler de düzenlemelere dahil edilmiş durumda.

Uyum süreleri ve geçici düzenlemeler

Tebliğ'e eklenen Geçici Madde 2 ile bu değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla katılma payı ihraç etmiş olan fonlar, 30 Haziran 2025'e kadar yatırımcılarla fon ihraç sözleşmesini imzalamak ve 31 Aralık 2025'e kadar yeni portföy sınırlamalarına uyum sağlamak zorunda olacaklar.

Tebliğ, bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Kaynak: cnbce.com