Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Özpamukçu: Online alışverişlerde komisyonlar can yakıyor

Emre Eser
PAYLAŞ
  • CNBC-e'ye konuşan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, online alışverişlerde komisyonların geldiği seviyenin artık can yaktığını söyledi.
  • Türkiye'de planlı tarımda önemli bir problem olduğunu vurgulayan Özpamukçu, "Biz çiftçimize kazandıramıyoruz. Kazanamayan çiftçi de üretimden uzaklaşıyor. Şehre gidiyor. Genç çiftçi yetiştiremiyoruz. Çiftçilerimizin yaş ortalaması 55'in üzerinde. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Üretici bulmakta zorlanıyoruz" dedi.
Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Özpamukçu: Online alışverişlerde komisyonlar can yakıyor

CNBC-e'ye konuşan Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu, online alışverişlerde komisyonların geldiği seviyenin artık can yaktığını söyledi.

Gıda perakendesinde online tarafın oldukça kıymetli olduğunu ifade eden GDP Başkanı Özpamukçu, "Ticaretimizin önemli bir parçası orada ama maliyet unsurları ve komisyon oranları can yakan bir seviyeye ulaştı. Bunu biz de görüyoruz. Ancak komisyonlar diğer tarafta en fazla KOBİ'leri ve küçük işletmeleri etkiliyor. Kendi platformları olan oyuncular bu durumdan çok etkilenmiyor. Online tarafta sürekli yatırım yapmak gerekiyor. Bu da maliyetleri arttıran bir unsur" ifadelerini kullandı.

Migros, Kayseri Şeker, Kayseri Valiliği, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile GürAta ve Zzef markalarının yerli yeşil mercimek üretimi artırmak için başlattığı projenin lansmanı sonrasında açıklamalarda bulanan Özpamukçu, "Bugün yerli üretim için önemli bir projeyi yürütüyoruz. Yeşil mercimek hem protein zengini hem de toprağı iyileştirici gücü var. Bu şekilde projeler Ar-Ge ve eğitim destekleri ile hem sürdürülebilir tarımı hem de tedarik zincirlerini güçlendiriyor. Çiftçilere sağlanan hibe tohum ve eğitim destekleri ile yerel üretim artıyor" dedi.

Özpamukçu: Planlı üretim yapmak zorundayız

Yerel üreticinin ve üretimin güçlenmesinin gıda tedariki için oldukça önemli olduğuna değinen Özpamukçu, "Bu hem bizim için hem de tüketici için daha ucuz erişim demek" diye konuştu.

Gıda tedarikinde maliyetlerin çok arttığını anlatan Alp Önder Özpamukçu, "Türkiye olarak tarımda planlı yapıyı sağlayamadık. Bugün adım atsak sonuçlarını 3 yıl sonra görmeye başlayacağız ama hala geç kalıyoruz. Bu plansızlık yüzünden dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de artıyor. Biz planlı üretim yapmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Özpamukçu: Biz çiftçimize kazandıramıyoruz

Dünyada ürün ve üretim anlamında çoğu ülkeden daha fazla çeşitliliğe sahip olduğumuzu belirten Özpamukçu, "Ancak temel bir sorunumuz var. Biz çiftçimize kazandıramıyoruz. Kazanamayan çiftçi de üretimden uzaklaşıyor. Şehre gidiyor. Genç çiftçi yetiştiremiyoruz. Çiftçilerimizin yaş ortalaması 55'in üzerinde. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Üretici bulmakta zorlanıyoruz. Tarımda ekonomik yapının hızlı şekilde tesis edilmesi şart. Hızlıca toparlanmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: cnbce.com