Geleneksel otomobil üreticileri 'yenilere' yetişemiyor: İlk 10'da sadece Ford, BMW ve GM var

PAYLAŞ
  • Geleneksel otomobil üreticileri, Tesla ve Çinli rakiplerine kıyasla yazılım geliştirme konusunda geride kalarak, elektrikli araç pazarında karlılıklarını artırma potansiyellerini riske atıyor.
  • Volvo ve Toyota gibi devler, yazılım geliştirme sürecinde zorluklar yaşarken, Ford gibi şirketler yetenek transferiyle bu alanda ilerlemeye çalışıyor.
  • Yazılım odaklı araçlar, maliyetleri düşürme ve abonelik hizmetleriyle yeni gelir fırsatları sunarken, geleneksel otomobil üreticileri bu dönüşüme ayak uydurmakta zorlanıyor.
Geleneksel otomobil üreticileri 'yenilere' yetişemiyor: İlk 10'da sadece Ford, BMW ve GM var

Toyota, Volkswagen ve General Motors gibi geleneksel otomobil üreticileri, Tesla ve Çin merkezli rakiplerinin araç yazılım geliştirmedeki hızına yetişemiyor. Financial Times'a göre bu yüzden elektrikli araç çağında karlılıklarını artırma potansiyelini riske atıyorlar.

Danışmanlık şirketi Gartner'ın son 'dijital otomobil üreticileri' sıralamasına göre, Ford, GM ve BMW dışında, geleneksel otomobil üreticileri arasında ilk 10'a giren başka bir şirket yok.

Sıralamada Nio, Xpeng ve BYD gibi Çinli markalar ile Tesla, Rivian ve Lucid gibi ABD'li girişimler öne çıkıyor.

Tablo, markaların dijital yeniliklerdeki pozisyonlarını ve yıllık performans değişikliklerini gösteriyor

Marka 2024 genel skor (%) 2023'e göre değişim (%)
Tesla 76.90 -4
Nio 71.20 2
XPeng 66.80 13
Rivian 55.00 13
Lucid 51.30 9
Geely 47.20 10
BYD 42.20 18
Ford 40.00 3
GM 39.90 4
BMW 39.50 13
Mercedes 38.80 4
Renault 36.20 1
VW (Volkswagen) 35.20 -18
Changan 35.10 16
Hyundai-Kia 34.30 12
Honda 32.70 12
Stellantis 32.20 9
SAIC 29.70 4
Nissan 26.90 -7
Toyota 26.80 6
Mazda 26.50 6
JLR (Tata Motors) 24.80 0
Kaynak: Gartner Otomobil Üreticileri Dijital Endeksi

Yazılım yarışında geleneksel otomobil üreticileri geride kalıyor

Elektrikli araç dünyasında motor performansı yerine, artık bataryaları, güvenlik özelliklerini ve otonom sürüş teknolojisini kontrol eden yazılım daha önemli hale geldi. Ancak büyük oyuncular bu yazılım yarışında geri kalıyor. Örneğin Volkswagen ve Toyota gibi markalar, bu geçişte zorlanıyor. Bir yandan maliyetleri düşürmeye, diğer yandan da yazılım odaklı araçlar geliştirerek gelirlerini artırmaya çalışıyorlar.

Volvo’nun Mühendislik ve Teknoloji Direktörü Anders Bell, yeni elektrikli spor aracı EX90’ın lansmanında, yazılıma geçişin zorlu bir süreç olduğunu vurguladı. Bell, "Bu, zihniyet değişimi gerektiren zor bir geçiş" derken, Tesla’dan ayrılarak Volvo’ya katıldığını hatırlattı. Yeni araçlarda yazılımın önemine dikkat çeken Bell, bu dönüşümün daha başlangıç olduğunu söyledi.

Volvo’nun EX90 modeli, gelişmiş yazılım ve Nvidia çipleriyle donatılmış olmasına rağmen, Apple CarPlay ve akıllı şarj gibi birçok özellik henüz araçta mevcut değil. Volvo, bu özellikleri ilerleyen dönemde yazılım güncellemeleri ile eklemeyi planlıyor.

Toyota'nın yazılım birimi 2 ayda 888 milyon dolar zarar etti

Toyota da yazılım geliştirme konusunda sıkıntılar yaşıyor. Şirketin yazılım birimi Woven son iki yılda yaklaşık 888 milyon dolar zarar etti. Toyota, yazılım geliştirme sürecinde yaşadığı aksaklıkların geçici olduğunu söylese de bu durum rakiplerinin hızla ilerlediği bir alanda geri kaldığını gösteriyor.

Macquarie analisti James Hong, “Toyota bu konuda başarılı olmak zorunda” diyerek, aksi takdirde şirketin ve bağlı markaların (Subaru, Mazda, Suzuki) pazar payı kaybedebileceğini belirtti.

Büyük otomobil üreticileri, yazılım geliştirmede içeriden çözüm üretmek yerine, Apple ve Google gibi teknoloji devlerinden yetenek transfer etmek zorunda kalıyor. Bu durum, şirket içinde kültürel çatışmalara yol açarken, dışarıdan yetenek arayışı da maliyetleri artırıyor. Örneğin Volkswagen, ABD'li elektrikli araç girişimi Rivian ile 5 milyar dolarlık bir yazılım ortaklığına gitmek zorunda kaldı.

Yazılımın getirdiği maliyetlerin yanı sıra, otomobil üreticileri bu alandan yeni gelir fırsatları da yaratmaya çalışıyor. Özellikle abonelik hizmetleri ve kullanıcı verilerinin toplanması, bu dönüşümün öne çıkan unsurları. Danışmanlık şirketi Accenture, otomobil üreticilerinin yazılım hizmetlerinden elde ettiği gelirin şu anda sadece 300 milyon dolar olduğunu, ancak bu rakamın 2040 yılında 3,5 trilyon dolara ulaşabileceğini öngörüyor.

Ford, yazılım ve hizmetleri güçlendirmek için Tesla ve Apple’dan üst düzey yöneticiler transfer etti. Şirketin ticari müşterilere yönelik birimi Ford Pro’nun ücretli yazılım abonelikleri, bu yılın ilk yarısında yüzde 40 oranında büyüme kaydetti.

Yine de elektrikli araçların üretim maliyetlerinin yüksek olması, Ford gibi şirketlerin kar elde etme hedeflerini zora sokuyor. Ancak Bell, yazılım odaklı araçların uzun vadede maliyetleri düşüreceğini ve müşteri sadakatini artıracağını savunuyor.