G20 ortak bildirisi yayımlandı: Ukrayna'ya destek zayıfladı
- Brezilya'da düzenlenen G20 Zirvesi kapsamında ortak bildiri yayımlandı. Bildiride küresel çatışmalara ve iş birliğine dikkat çekildi.
- Ukrayna ile ilgili müzakareler G20 Zirvesi'nin son gününe ertelendi.
- Bildiride, iklim değişikliğiyle mücadelede fosil yakıtlardan uzaklaşmaya dair herhangi bir atıf yapılmaması, eş zamanlı olarak Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen COP İklim Konferansı’ndaki diplomatlar tarafından eleştirildi.
Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 ülkeleri, Gazze ve Ukrayna'daki çatışmaların yol açtığı acılara dikkat çeken ortak bir açıklama yayınlayarak, iklim değişikliği, yoksulluğun azaltılması ve vergi politikası konusunda iş birliği çağrısında bulundu. Ancak önceki yıl yayımlanan bildiriyle karşılaştırıldığında bu yıl Ukrayna'ya önceki yıllara kıyasla daha zayıf bir destek sergilendiği belirtildi.
Financial Times'ın haberine göre zirvede yayınlanan ortak bildiride, önceki yıllardaki sert eleştirilerden uzak duruldu.
Geçtiğimiz yıl Yeni Delhi'deki zirvede hazırlanan belgede yer alan Rusya’nın nükleer tehditlerine kınama, enerji ve gıda altyapısına saldırıların durdurulması çağrısı ve “Bugünün dönemi savaş dönemi olmamalı” ifadesi bu yılki bildiride yer almadı. Bunun yerine, Ukrayna savaşına yalnızca bir paragraf ayrıldı ve savaşı sona erdirme çağrıları daha belirsiz bir tonda yapıldı.
Ukrayna ile ilgili müzakareler G20 Zirvesi'nin son gününe ertelendi
Batılı diplomatlardan biri, bildirinin savaşla ilgili dilinin zayıf olduğunu belirterek, "Bu, Ukrayna konusunda görmek istediğimiz ifade değil" dedi. Avrupa ülkeleri, zirve öncesi Rusya’nın Ukrayna’daki son saldırılarını kınayan daha güçlü bir açıklama yapılmasını talep etti ancak uzlaşma sağlanamayacağı endişesiyle geri adım attı.
Zirvede bazı ülkelerin Ukrayna konusunda sert bir dil kullanılmasına karşı çıktığı bildirildi. Batılı ülkeler ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki derin görüş ayrılıkları nedeniyle Ukrayna konusundaki müzakereler, zirvenin son gününe kadar ertelendi.
G20 bildirisinde yer alan başlıklar
G20 bildirisinde Ukrayna savaşının yanı sıra ev sahibi Brezilya’nın önceliklerine de yer verildi. Bu kapsamda, süper zenginlerin vergilendirilmesi, yoksullukla mücadele için önlemler, Gazze’de ateşkes çağrısı ve BM Güvenlik Konseyi reformu gibi konulara vurgu yapıldı.
Ancak bildiride, iklim değişikliğiyle mücadelede fosil yakıtlardan uzaklaşmaya dair herhangi bir atıf yapılmaması, eş zamanlı olarak Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenen COP İklim Konferansı’ndaki diplomatlar tarafından eleştirildi.
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, bildirinin yoksulluk ve açlıkla mücadelede devlet müdahalesini savunan ifadelerine karşı çıkarak, Trump yanlısı görüşlerini bir kez daha dile getirdi.
Bununla birlikte, G20 ülkeleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iklim finansmanını artırma hedefini vurgulayarak, milyarlarca dolarlık mevcut desteğin trilyonlara çıkarılması gerektiğini belirtti.