FTC, Uber’e abonelik uygulaması nedeniyle dava açtı

PAYLAŞ
  • Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu (FTC), yolculuk paylaşım uygulaması Uber’i, abonelik hizmeti Uber One’a ilişkin “yanıltıcı” ve “gerçeğe aykırı” beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle dava etti.
FTC, Uber’e abonelik uygulaması nedeniyle dava açtı

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu (FTC), yolculuk paylaşım uygulaması Uber’i, abonelik hizmeti Uber One’a ilişkin “yanıltıcı” ve “gerçeğe aykırı” beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle dava etti. Komisyon, pazartesi günü Kaliforniya’da açtığı davada, Uber’in abonelik hizmeti kapsamında vaat ettiği tasarrufların gerçeği yansıtmadığını ve iptal işlemlerinin şirketin taahhüt ettiği gibi kolay gerçekleştirilmediğini öne sürdü.

Dava, özellikle Donald Trump yönetiminin büyük teknoloji şirketlerine karşı sürdürdüğü baskı politikasının devam ettiğine işaret eden gelişmelerden biri olarak değerlendiriliyor. FTC Başkanı Andrew Ferguson, yaptığı açıklamada, “Amerikalılar iptali imkânsız hale gelen istenmeyen aboneliklere kaydolmaktan bıkmış durumda,” diyerek Uber’in kullanıcılarını yalnızca aboneliklerine ilişkin olarak yanıltmadığını, aynı zamanda abonelik iptalini de gereksiz yere zorlaştırdığını söyledi.

FTC avukatları tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, Uber’in Uber One adlı hizmetinin ayda yalnızca 9,99 dolara kullanıcıya yaklaşık 25 dolar tasarruf sağlayacağı yönündeki iddiaların yanıltıcı olduğu ifade edildi. Komisyon, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını çünkü şirketin hesaplamalarında kullanıcıdan alınan abonelik ücretinin dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, hizmetin iptali için kullanıcıların doğru adımları tahmin etmeleri gerektiği, bu süreçte en az 12 farklı işlem yapmalarının ve en az yedi ayrı ekrandan oluşan bir dijital labirentte gezinmelerinin gerektiği belirtildi.

Uber ise FTC’nin suçlamalarını kesin bir dille reddetti. Şirket tarafından yapılan açıklamada, abonelik kayıt ve iptal süreçlerinin “açık, basit ve yasalara tamamen uygun” olduğu savunuldu. Şirket, kullanıcıların rızası olmadan hiçbir kişiyi sisteme kaydetmediğini ya da ücret almadığını, uygulama üzerinden aboneliğin her an iptal edilebildiğini ve bu işlemin çoğu kullanıcı için 20 saniyeden kısa sürdüğünü dile getirdi.

Şirketin mevcut CEO’su Dara Khosrowshahi ile birlikte Uber, bu yılın başlarında Donald 6’ın başkanlık yemin töreni için 1’er milyon dolarlık bağış yaptı. Törene katkı sağlayan diğer büyük teknoloji şirketleri arasında Amazon, Meta, Google ve Apple’ın CEO’su Tim Cook da bulunuyor. FTC ve Adalet Bakanlığı, bu dört şirkete karşı antitröst (rekabet karşıtı uygulamalar) iddialarıyla çeşitli hukuki süreçler yürütüyor; bu süreçlerden bazıları yargı aşamasına taşınmış durumda.

Trump’ın başkanlığı döneminde FTC’ye başkan olarak atadığı Andrew Ferguson, selefi Lina Khan tarafından başlatılan büyük teknoloji şirketlerine yönelik soruşturma ve davaları sürdürme niyetinde olduğunu ifade etti. Ferguson, Trump yönetiminin başkan yardımcısı adayı JD Vance’e atıfta bulunarak “Trump-Vance FTC’si Amerikan halkı adına karşılık veriyor,” dedi.

FTC daha önce de Joe Biden yönetimi döneminde Amazon’a, Prime abonelik hizmetine ilişkin olarak kullanıcıların hizmete istemeden kaydolmalarına ve iptalde zorluk yaşamalarına neden olduğu gerekçesiyle dava açmıştı. Bu davanın, yılın ilerleyen aylarında Seattle’da görülmesi planlanıyor.

Uber, Trump’ın ilk döneminde de FTC ile karşı karşıya kalmıştı. O dönem açılan davada şirketin potansiyel sürücülerin kişisel verilerini kötüye kullandığı ve potansiyel kazançlar konusunda yanıltıcı beyanlarda bulunduğu öne sürülmüştü. Uber bu davaları anlaşma yoluyla sonuçlandırmış, toplamda 20 milyon dolar ödeme yaparak etkilenen sürücülere geri ödeme sağlamıştı.