Ford CEO'su altı aydır Xiaomi'nin elektrikli aracını kullandığını açıkladı

PAYLAŞ
  • Ford CEO'su Jim Farley, son altı aydır Xiaomi'nin elektrikli aracını kullandığını söyledi.
  • Xiaomi'nin elektrikli araç birimi, ikinci çeyrekte 252 milyon dolar zarar etmişti.
Ford CEO'su altı aydır Xiaomi'nin elektrikli aracını kullandığını açıkladı

Ford CEO'su Jim Farley, son altı aydır Xiaomi'nin elektrikli aracı SU7'yi kullandığını ve ondan vazgeçmek istemediğini söyledi.

Farley, katıldığı bir podcast yayınında şunları söyledi:

"Rekabet hakkında bu kadar çok konuşmayı sevmiyorum ama Xiaomi kullanıyorum. Şanghay'dan Chicago'ya bir tane gönderdik. Altı aydır onu sürüyorum ve bırakmak istemiyorum."

SU7, Xiaomi'nin ilk elektrikli aracı ve modelin üç farklı versiyonu var: SU7, SU7 Pro ve SU7 Max. Farley, hangi versiyonu kullandığını ise belirtmedi.

Farley, Xiaomi'nin SU7 modeline yönelik başarısını övgüyle anlattı:

"Aylık 10.000 adet, 20.000 adet satıyorlar. Altı ayda tükendi. Xiaomi bir endüstri devrimcisi ve otomobil şirketlerinden çok daha güçlü bir tüketici markası" diye ekledi.

SU7, Xiaomi'ye maliyetli geldi

SU7'nin popülaritesi Xiaomi için maliyetli oldu. Xiaomi, 21 Ağustos'ta açıkladığı ikinci çeyrek raporunda, elektrikli araç biriminin düzeltilmiş zararının 252 milyon dolar olduğunu bildirdi. Bu durum, Xiaomi'nin o çeyrekte gönderdiği 27.307 adet SU7 için yaklaşık 9.200 dolarlık bir kayıp yaşadığı anlamına geliyor. SU7, 215.900 yuan (yaklaşık 30.000 dolar) fiyat etiketiyle yalnızca Çin'de satılıyor.

Xiaomi'den bir sözcü, şirketin elektrikli araç kolunun ölçeğini artırarak üretim maliyetlerini düşürmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca, Xiaomi'nin ilk elektrikli aracının tamamen elektrikli bir sedan olduğunu ve yatırım maliyetinin görece yüksek olduğunu, bu nedenle maliyetleri sindirmenin zaman alacağını ifade etti.

Çin elektrikli araç pazarında öne çıkıyor

2023 yılının başlarında, Farley ve baş finans sorumlusu John Lawler, devlet destekli otomobil üreticisi Changan Automobile'ın ürettiği bir elektrikli SUV'yi test etmek için Çin'e gitmişti. İkili, Çin yapımı elektrikli araçlarından etkilendi.

ABI Research tarafından derlenen verilere göre, Çinli otomobil üreticileri, bu yılın ilk çeyreğinde Brezilya'daki elektrikli araç pazarının yüzde 88'ini ve Tayland'daki pazarın yüzde 70'ini oluşturdu.

Ford, Xiaomi gibi rakiplerle rekabet etmenin önemini kavrarken, elektrikli araç pazarındaki stratejisini yeniden şekillendirmek durumunda. Amerikan devi, yılın ikinci çeyreğinde büyük bir kazanç kaybı yaşadı ve bu durum şirketin hisse senedi değerinin düşmesine neden oldu. Şirketin hisse başına kazancı 0.47 dolar olarak açıklandı. Bu,da analist tahminleri olan 0.68 doların altında kaldı.

Ağustos ayında Lawler, Ford'un elektrikli araç stratejisini değiştirdiğini ve planlanan elektrikli SUV'ları hibrit modellerle değiştireceğini belirtti.