Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Son gelişmeler kredi notu üzerinde kilit rol oynayacak

PAYLAŞ
  • Fitch, "Rezervler ve makroekonomik politika, Türkiye'deki son olayların etkilerinin değerlendirilmesinde kilit rol oynayacak" yorumunda bulundu.
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Son gelişmeler kredi notu üzerinde kilit rol oynayacak

Derecelendirme kuruluşu Fitch, uluslararası rezervlerin ve makroekonomik politika ayarlarının yörüngesinin, Türkiye'deki son olayların egemen kredi etkilerinin değerlendirilmesinde kilit rol oynayacağını belirtti.

Fitch, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının çeşitli şehirlerde protestoları tetiklediğini belirterek, "Lira değer kaybı baskıları ve daha yüksek devlet tahvili getirileri ve CDS spreadleri de dahil olmak üzere finans piyasalarında oynaklığa yol açtı. Uluslararası rezervler, 21 Mart'ta sona eren haftada bir önceki haftaki 171,1 milyar dolardan 163,1 milyar dolara düştü. Merkez Bankası'nın günlük olarak yayınlanan net yabancı varlık pozisyonu, rezerv düşüşünün 25 Mart'a kadar devam ettiğini ancak o zamandan beri hafiflediğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomik politika yapıcılarının, sıkı bir parasal duruş ve gelir ve maliye politikalarının tutarlılığında beklenen iyileştirmelerle karakterize edilen bir politika karışımına olan bağlılıklarını vurgulayarak yanıt verdiğini kaydeden Fitch, "Cumhurbaşkanı Erdoğan da mevcut ekonomik programa olan desteğini kamuoyuna yineledi" ifadelerine yer verdi.

Fitch, Türkiye'nin mevcut politika karışımına olan taahhüt, ekonomik otoritelerin, özellikle merkez bankasının, gerektiğinde para politikasını sıkılaştırmak için alana sahip olduğu varsayımlarıyla, düşük cari hesap açığı ve önceki stres durumlarına göre daha güçlü rezerv tamponları göz önüne alındığında mevcut oynaklık seviyesini yönetme kapasitesine sahip olduğuna inandıklarını kaydetti.

Fitch değerlendirmesinde "Mevcut siyasi belirsizliğin nasıl ve ne zaman çözülebileceği belirsiz. Uzun süreli veya artan belirsizlik yatırımcı güvenini zayıflatabilir, periyodik piyasa oynaklığına, lira ve uluslararası rezervler üzerinde sürekli baskılara, enflasyon ve döviz kuru beklentilerinin bozulmasına ve daha yüksek dolarizasyona yol açabilir" dedi.

Fitch "31 Ocak'ta en son egemen derecelendirme incelememizde, Türkiye'yi 'BB-'/Durağan olarak teyit ettiğimizde, 2025'te dolardan çıkmanın yavaşlayacağını zaten bekliyorduk; bu da daha fazla rezerv birikimini sermaye girişlerine bağlı hale getiriyor. Lira'nın daha fazla zayıflaması, Küresel Ekonomik Görünüm -- Mart 2025'te enflasyonun geçen yılki yüzde 44,4'ten 2025 sonuna kadar yüzde 25'e düşeceği yönündeki en son tahminimiz için riskler oluşturacaktır" ifedelerini kullandı.