Fed/Waller: Faiz oranlarını düşürmek için zaman yaklaştı

PAYLAŞ
  • ABD Merkez Bankası Guvarnörü Christopher Waller, Fed'in faiz oranlarını düşürme zamanının yaklaştığını söyledi.
  • Waller, mevcut verilerin "yumuşak iniş" elde etmekle tutarlı olduğunu ve önümüzdeki birkaç ay içinde bu görüşü destekleyecek verileri takip edeceğini belirtti.
Fed/Waller: Faiz oranlarını düşürmek için zaman yaklaştı

ABD Merkez Bankası Guvernörü Waller, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürme zamanının yaklaştığını belirtti.

Waller, Kansas City Fed'deki bir etkinlikte, mevcut verilerin "yumuşak iniş" elde etmekle tutarlı olduğunu ve önümüzdeki birkaç ay içinde bu görüşü destekleyecek verileri takip edeceğini ifade etti. "Nihai varış noktamıza ulaştığımıza inanmasam da, politika oranında bir indirimin haklı olduğu zamana yaklaştığımıza inanıyorum," dedi. Waller, enflasyondaki ılımlılığın ve iş piyasasının daha dengeli hale gelmesiyle, ekonomik büyümenin daha ılımlı bir hızda ilerlediğini vurguladı.

Waller, merkez bankasının önümüzdeki aylarda karşı karşıya kalabileceği üç senaryoyu açıkladı. En "iyimser" senaryoda, enflasyon baskılarının istikrarlı bir şekilde düşeceği ve bu yolda yakın bir gelecekte bir faiz indirimi öngörebileceği belirtildi. Ancak, daha olası bir senaryoda, enflasyondaki düşüşlerin daha düzensiz olacağı ve Fed'in yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde geri dönüp dönmediği sorusunu gündeme getireceği ifade edildi. Bu durumda, yakın gelecekte bir faiz indirimi daha belirsiz hale geliyor. En düşük olasılık olarak değerlendirilen üçüncü senaryoda ise, para politikası yoluna bağlamadığı bir enflasyon canlanması olasılığı var.

Waller, iş piyasasının durumu konusunda da iyimser bir tablo çizdi. "Şu anda, iş piyasası, işsizlik oranının uzun vadeli değeri olarak düşünülen seviyeye yakın olmasıyla, orta düzeyde iş kazanımlarının tatlı noktasında." Waller, enflasyonun düşmesi durumunda acı verici bir durgunluğun ve işsizlikte keskin bir artışın tetiklenmeyeceği bir senaryoya atıfta bulunarak, "ikili görevin istihdam ayağı açısından yumuşak inişi başarabiliriz," dedi. Ancak, "uzun zamandır görmediğimiz kadar işsizlikte yukarı yönlü risk var," diye ekledi.