Fed/Logan: Faiz indirimleri ve bilanço küçültme süreci devam edecek

PAYLAŞ
Fed/Logan: Faiz indirimleri ve bilanço küçültme süreci devam edecek

Dallas Federal Rezerv Bankası Başkanı Lorie Logan, merkez bankasının daha fazla faiz indirimi yapacağını ve Fed'in bilançosunu küçültme sürecini sürdürmekten vazgeçmeyi gerektiren bir durum olmadığını ifade etti. Pazartesi günü yaptığı açıklamada Logan, bu iki adımın para politikasının normalleşme yolunda aynı yönde ilerlediğini belirtti.

Logan, Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği'nin New York'ta düzenlenen yıllık toplantısında yapacağı konuşmanın metninde, ekonominin beklediği gibi gelişmesi durumunda politika faizini daha nötr seviyelere indirme stratejisinin riskleri yönetmeye ve hedeflere ulaşmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Buna karşın, işgücü piyasasındaki artan riskler ve enflasyon hedeflerine yönelik devam eden riskler nedeniyle ekonomik görünümde belirsizliklerin sürdüğünü vurguladı. Fed'in bu süreçte gerektiğinde esnek ve uyarlanabilir olması gerektiğine dikkat çeken Logan, ekonomi güçlü görünse bile risklerin hala yüksek olduğuna işaret etti.

Piyasa katılımcıları, Fed’in Eylül ayındaki toplantısında planlanan yarım puanlık faiz indiriminin yıl sonuna kadar gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini tartışıyor. Enflasyonun düşüş eğiliminde olduğu bu dönemde, son işgücü piyasası verilerinin beklenenden daha güçlü bir işgücü sektörüne işaret etmesi, bazı uzmanlara göre Fed'in faiz indirimlerinde bu kadar agresif olmasını gereksiz kılıyor.

Logan konuşmasında ayrıca Fed’in bilanço küçültme süreci olan niceliksel sıkılaştırmaya (QT) geniş bir yer ayırdı. Pandemi sürecinde piyasaları rahatlatmak amacıyla satın alınan Hazine tahvilleri ve ipotek destekli menkul kıymetleri elden çıkaran Fed, 9 trilyon dolarlık bilançosunu 7,1 trilyon dolar seviyesine indirmiş durumda. Logan, bu sürecin devam etmesi gerektiğini belirterek, şu an için niceliksel sıkılaştırmayı durdurmanın gerekmediğini söyledi. Ayrıca QT’nin ve faiz indirimlerinin, para politikasının normalleşmesi açısından aynı doğrultuda hareket ettiğini ifade etti.

Piyasalardaki likidite seviyesini de değerlendiren Logan, şu anda likiditenin fazlasıyla yeterli olduğunu ve para piyasası faiz oranlarının Fed’in rezerv bakiyeleri üzerindeki faiz oranının oldukça altında seyrettiğini dile getirdi. Logan, bu durumun piyasada likidite bolluğunun bir işareti olduğunu ekledi.

Son dönemde para piyasalarındaki oynaklığın sürpriz olmadığını belirten Logan, bu tür geçici baskılara tolerans gösterilmesinin, Fed’in daha verimli bir bilanço büyüklüğüne ulaşmasına katkı sağlayacağını söyledi. Logan, uzun vadede Fed’in ters repo tesisindeki bakiyelerin ihmal edilebilir seviyelere gerileyeceğini düşündüğünü, eğer tesiste hala para varsa, faiz oranlarının düşürülmesinin katılımcıları özel piyasalara fon aktarmaya teşvik edebileceğini sözlerine ekledi.

Para piyasası oranlarının uzun vadede Fed’in rezerv bakiyeleri üzerindeki faiz oranlarına yakın veya biraz üzerinde olmasının muhtemel olduğunu söyleyen Logan, Fed’in elindeki ipotek destekli tahvilleri bilançodan daha hızlı çıkarmasının ise şu anda öncelikli bir konu olmadığını vurguladı.

Son olarak Logan, tüm bankaların likidite açıklarını karşılamak için planlarının olması gerektiğini ve gerektiğinde Fed'in İskonto Penceresi likidite imkanından faydalanmaya hazır olmalarının önemini bir kez daha hatırlattı.