"Fed'in hareketsiz kalması, TL'de yüzde 5'i aşan değer kaybına yol açabilir"

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Reuters tarafından yapılan bir ankete göre Fed'in faiz indirimlerinin tarihleri konusunda belirsizlik yaratan tavırları, gelişmek olan para birimlerinin bu yıl baskı altında kalmasına yol açabilir.
  • Ankete katılan döviz stratejistlerine göre Fed'in yarattığı belirsizlikten kaynaklı olarak TL'de ilerleyen dönemlerde yüzde 5'i aşan değer kaybı görülebilir.
"Fed'in hareketsiz kalması, TL'de yüzde 5'i aşan değer kaybına yol açabilir"

ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürme konusunda aceleci olmaması ve çeşitli ülkelerdeki önemli seçim sonuçlarının baskısı altında, gelişen piyasa para birimleri bu yıl dolar karşısında değer kaybedebilir.

Reuters'ın 31 Mayıs - 4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankete katılan 50'den fazla döviz stratejistine göre, neredeyse tüm gelişen piyasa para birimlerinin önümüzdeki üç ila altı ay içinde güçlü dolar karşısında zayıflaması veya en iyi ihtimalle belirli bir aralıkta işlem görmesi bekleniyor.

Reuters'a göre zayıf ABD ekonomik verilerinin, Fed'in Eylül ayından itibaren faiz oranlarını düşürmeye başlayabileceği beklentisini doğurması, gelişen piyasa varlıklarında hafif bir yükselişe neden oldu. Bugün son gelen tarım dışı istihdam verisinin de ekonomide soğumaya işaret etmesi, piyasalarda bu beklentileri kuvvetlendirdi.

Ancak, Fed yetkilileri başta olmak üzere ABD'li politika yapıcılar, faiz indirimlerinin kesin zamanlaması konusunda net bir bilgi vermekten kaçınıyor ve bu da gelişen ülke para birimlerinde baskı yaratıyor.

Capital Economics Ekonomist Yardımcısı Ruben Gargallo Abargues, “Gelişmekte olan para birimlerinin çoğu geçen ay istikrar kazandı, ancak ABD getirileri düşene kadar çoğunun baskı altında kalacağını düşünüyoruz” dedi. Gargallo Abargues, enflasyonist baskılar hafifleyene ve Fed faiz indirimlerine yönelene kadar doların ön planda kalmaya devam edeceğini belirtti.

"TL'de yüzde 5'i aşan değer kaybı görülebilir"

Fed'in faiz indirimi konusunda yarattığı belirsizliğin özellikle, Hindistan rupisi, Kore wonu ve Güney Afrika randının dar bir aralıkta işlem görmesine yol açması beklenirken, ankete katılan ekonomistler Rus rublesi ve TL'nin yüzde 5'in üzerinde değer kaybedeceği tahmin ediliyor.