"Fed'in faiz indirimi ekonomiyi soğutabilir"

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Fed'in 50 baz puanlık faiz indiriminin ekonomik büyümeyi teşvik edeceği düşünülse de JPMorgan'dan David Kelly, düşük faizlerin beklenenin aksine ekonomik yavaşlamaya yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
  • Kelly'nin görüşlerinin aksine Fidelity'den Naveen Malwal, Fed'in kararının reseyon endilşelerini hafiflettiğini yazdı.
  • Mohamed El Erian, Interactive Brokers'ın Baş Stratejisti Steve Sosnick ve Roundhill'den Dave Mazza ise Fed'in 50 baz puanlık kararının ardından verilen mesajı güvercin buldular.
  • Bel Air Investment Advisors’tan Kevin Philip, 50 baz puanlık indirim kararını "Amerikan tüketicisi ve ekonomisi için bir zafer" olarak değerlendirdi. New Century Advisors’dan Claudia Sahm ise, mevcut durgunluk göstergelerine rağmen Fed’in işgücü piyasasını koruma çabalarını övdü.
"Fed'in faiz indirimi ekonomiyi soğutabilir"

Yatırım ve ekonomi çevrelerinin kalbi son günlerde Washington'daki Federal Reserve binasında atıyordu. Özellikle Fed'in uzun bir aradan sonra gerçekleştireceği faiz indiriminin 25 baz puan mı yoksa jumbo olarak ifade edilen 50 baz puan mı olacağı yönündeki tartışmalar, ekonominin gideceği yöne dair farklı beklentileri ortaya koyuyordu. CME Group'un Fed Watch verilerine göre, FOMC toplantısının hemen öncesinde piyasalar, 50 baz puanlık indirimi çok az bir farkla daha olası görüyordu. Nihayet karar metni açıklandığında, yatırım çevreleri Fed'in 54 ay sonra ilk kez faiz indirimi gerçekleştirdiğini ve bunu 50 baz puan ile yaptığını gördü.

Genel konsensüs, faiz oranlarının düşürülmesinin ekonomik büyümeyi teşvik edeceği ve böylece olası bir durgunluğu önleyeceği yönünde. Ancak, bazı stratejistler bu bakış açısının önemli bir noktada eksik olduğunu düşünüyor. Güncel olarak yatırım çevreleri, gelecekte ABD ekonomsinin hangi yöne evrileceği konusunda bu iki görüş arasında gidip geliyor.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi’nin Baş Yatırım Sorumlusu Jim Caron, Fed’in açıklamasının ardından CNBC’ye yaptığı açıklamada, piyasalardaki yükselişin yumuşak iniş için doğru bir adım olduğuna dikkat çekti. New Century Advisors’dan Claudia Sahm ise, mevcut durgunluk göstergelerine rağmen Fed’in işgücü piyasasını koruma çabalarını övdü. Sahm, "Şu anda işler iyi gidiyor," diyerek, işgücü piyasasının güçlü kalması için önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Lazard’ın Piyasa Baş Stratejisti Ronald Temple da benzer görüşler ileri sürdü ve Fed’in işgücü piyasasının zayıflamasına karşı bir sigorta poliçesi oluşturduğunu belirtti.

Mohamed El Erian yaptığı açıklamada "Bu yalnızca 50 baz puanlık bir indirim değil, bu güvercin 50 baz puanlık bir indirim" dedi. Interactive Brokers'ın Baş Stratejisti Steve Sosnick, "Hisse yatırımcıları, en azından şimdilik, istediklerini aldılar. Üçüncü paragrafta "risk dengesi" ifadesinin iki kez kullanılması dikkat çekici. Bu noktada, göreceli denge hakkında daha fazla bilgi edinmek faydalı olabilir. Ancak, genel değerlendirme oldukça güvercin bir bakış açısı sergiliyor" dedi. Roundhill'den Dave Mazza ise 50 baz puanlık indirimin Fed'in istihdam görünümü ile ilgili endişeleri ciddiye aldığını ve kabul ettiğini gösteren bir işaret olduğunu söyledi. " Bu da kısa vadede risk duyarlılığı için iyiye işaret. Bu adım kesinlikle güvercin bir tavır"

Bel Air Investment Advisors’tan Kevin Philip, Eylül ayındaki kararı "Amerikan tüketicisi ve ekonomisi için bir zafer" olarak değerlendirdi. Bunun yanında Fidelity'nin Kurumsal Portföy yöneticilerinden Naveen Malwal, “Fed, ekonomik aktiviteyi sınırlandıracak kadar yüksek olmayan bir faiz seviyesini sağlamaya çalışıyor,” diyerek Fed'in 50 baz puanlık faiz indirim hamlesinin piyasalardaki resesyon endişelerini hafiflettiğine dikkat çekti.

Ancak Fed'in hamlesinin ekonomiyi yönlendireceği patika hakkında herkes aynı fikirde değil. Fidelity'nin 'resesyon endişeleri hafifledi' açıklamasının aksine JPMorgan Asset Management'tan bir yönetici, faiz indiriminin bir resesyona yola açabileceğini öngördü.

JPMorgan Asset Management’tan David Kelly, düşük faiz oranlarının ekonomik büyümeyi canlandırma vaadinin yanıltıcı olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Kelly, düşük faizlerin aslında ekonomi üzerinde beklenenin aksine yavaşlatıcı bir etki yaratabileceğini belirtti. "Bu durum, insanların düşük faizlerin devam edeceği beklentisiyle büyük satın alma kararlarını ertelemelerine yol açıyor"

"Faiz oranlarını düşürmek, ekonomiyi canlandırmaz; aksine yavaşlatabilir. Bir J eğrisi etkisi var; aslında ekonomiyi yavaşlatıyor çünkü insanlar faizlerin daha da düşeceğini düşünüyorlar, bu yüzden daha düşük oranları beklemek istiyorlar"

-David Kelly, JPMorgan Asset Management

Kelly, ekonomik büyüme tahminlerine de değindi; üçüncü çeyrekte yüzde 2’lik bir GSYİH artışı ve dördüncü çeyrekte yüzde 1’lik bir büyüme beklediğini ifade etti. Bu rakamlar güçlü olmaktan uzak olsa da durgunluk bölgesinin dışındaki bir büyüme beklentisi taşıyor.

DoubleLine Capital CEO'su Jeff Gundlach, ABD ekonomisinin zaten bir resesyon sürecine girdiğini belirterek, Fed'in faiz indirimlerini çok geç gerçekleştirdiğini söyledi.