Fed yetkililerinden farklı mesajlar: Faiz indiriminde görüş ayrılığı

PAYLAŞ
Fed yetkililerinden farklı mesajlar: Faiz indiriminde görüş ayrılığı

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, enflasyon ve faiz politikaları konusunda farklı görüşler dile getirdi. Fed Başkan Yardımcısı Christopher Waller ve Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, son faiz indirimi kararına ilişkin farklı değerlendirmelerde bulundu.

Waller: "Enflasyon beklenenden hızlı düşüyor"

Fed Başkan Yardımcısı Christopher Waller, Fed’in geçtiğimiz çarşamba günü aldığı 50 baz puanlık faiz indirim kararını desteklediğini belirtti. Waller, enflasyonun hızla düşüş eğiliminde olduğunu ve bu durumun faiz indirimini haklı kıldığını vurguladı. Waller, "Ekonominin güçlü olduğu, enflasyonun düştüğü ve bunu böyle tutmak istediğimiz bir noktadayız" diyerek, enflasyondaki düşüşün beklenenden hızlı gerçekleştiğini ifade etti.

Waller, özellikle Ağustos ayında açıklanan TÜFE ve ÜFE verilerine dayanarak, çekirdek PCE fiyat endeksinde yüzde 0,14'lük bir artış öngördüğünü ve bu durumda çekirdek PCE'nin yıllık bazda yüzde 1,8'in altına inebileceğini belirtti. Bu da Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalacağı anlamına geliyor. Waller, enflasyondaki bu hızlı düşüşün, yarım puanlık faiz indirimi kararını desteklediğini söyledi.

Bowman: "Enflasyon hedefimize henüz ulaşamadık"

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman ise aynı faiz indirimi kararına muhalif kaldı. Bowman, enflasyonla mücadelede henüz hedefe ulaşılmadığını ve büyük bir faiz indirimi yerine daha küçük bir kesinti yapılması gerektiğini savundu. Bowman, "Komitenin daha büyük politika eyleminin fiyat istikrarı görevimizde erken bir zafer ilanı olarak yorumlanma riskini görüyorum" dedi.

Bowman, para politikasını gevşetmenin zamanı geldiğini kabul ettiğini ancak daha ölçülü bir hızda hareket etmenin gereksiz yere talebi körüklemekten kaçınacağını belirtti. Bowman, çeyrek puanlık bir indirimin daha doğru bir adım olacağını ifade etti.

Kaynak: cnbce.com