Fed tutanakları: Enflasyonda yeniden bir canlanma görülürse faizler artırılmalı

PAYLAŞ
  • Enflasyon baskılarının azaldığına dair işaretler bulunmakla birlikte, yüzde 2 enflasyon hedefine sürdürülebilir şekilde yaklaşıldığına dair yeterli güven henüz sağlanmadı.
  • Bazı katılımcılar, faiz oranlarında indirime gitmek için sabırlı olunması gerektiğini savunurken, diğerleri enflasyonun yeniden yükselmesi durumunda faiz artışı yapılması gerektiğini belirtiyor.
Fed tutanakları: Enflasyonda yeniden bir canlanma görülürse faizler artırılmalı

Federal Rezerv Kurulu (Fed) yetkilileri, son toplantılarında ABD ekonomisinin yavaşladığını ve fiyat baskılarının azaldığını belirtirken, faiz indirimine yönelik bir bekleyip görme yaklaşımı önerdiler.

Fed'in 11-12 Haziran tarihlerinde düzenlenen iki günlük toplantısının tutanaklarına göre, enflasyondaki düşüş eğilimi, ürün ve işgücü piyasalarındaki zayıf performans ile destekleniyor. Ancak katılımcılar, enflasyonun yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde yaklaşana kadar faiz oranlarında indirime gitmeye hazır olmadıklarını ifade ettiler.

Tutanaklarda ekonomik büyümenin yavaşladığı ve fiyat baskılarının azaldığı vurgulanırken, birçok katılımcı mevcut politika duruşunu kısıtlayıcı olarak değerlendirdi ve ekonomiyi ve enflasyonu frenlemeye yönelik adımların muhtemel olduğunu belirtti.

Politika faizinin yüzde 5,25-yüzde 5,50 aralığında sabit tutulması yönünde yapılan oylamada, bazı katılımcılar enflasyonun düşüş hızının beklenenden daha yavaş olduğunu ve sabırlı olunması gerektiğini vurguladı. Diğerleri ise enflasyonun yeniden yükselmesi durumunda faiz oranlarının artırılması gerekebileceğine işaret etti.